χαβίτσι

Χαβίτσι: Γνήσια παραδοσιακή ποντιακή συνταγή

Το χαβίτσι είναι μια νόστιμη ποντιακή συνταγή για όλους

Το χαβίτσι είναι μια νόστιμη ποντιακή συνταγή που παρασκευάζεται με καλομποκίσιο αλεύρι και αγελαδινό βούτυρο. Είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που διατηρεί την γεύση και την παράδοση της ποντιακής κουζίνας. Εδώ είναι μια γενική συνταγή για το χαβίτσι:

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Χαβίτσι

Χαβίτσι. Παραδοσιακό ποντιακό φαγητό με καλαμποκίσιο αλεύρι

  • Total Time: 10 mins
  • Yield: 6

Υλικά

  • 2 κούπες καλαμποκίσιο αλεύρι
  • 15 κουταλιές γλυκού αλεύρι
  • 250300 γραμμάρια αγελαδινό βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Σε μια χύτρα βράζουμε 1,5 λίτρο νερό, προσθέτοντας 1,5 κ. Γ. αλάτι. Σε ένα ευρύχωρο μπολ, ρίχνουμε 2 κούπες καλαμποκίσιο αλεύρι, κατά προτίμηση φουρνιστό και ανακατεύουμε με κρύο νερό, φτιάχνοντας ένα αραιό χυλό.
  2. Ρίχνουμε σιγά σιγά το χυλό στη χύτρα με το νερό που βράζει ανακατεύοντας συνέχεια. Καίμε αγελαδινό βούτυρο σε ένα τηγάνι και το ρίχνουμε σιγά σιγά στη χύτρα με το χυλό ανακατεύοντας συνέχεια.
  3. Κατεβάζουμε τη χύτρα από το μάτι της κουζίνας. Το χαβίτσ’ είναι έτοιμο. Σερβίρεται ζεστό.

Υ. Γ. Μπορεί να παρασκευαστεί και σε άλλες δύο παραλλαγές:

  1. Προσθέτοντας τσιγαρίδες (τσιργάνα) τα οποία έχουμε έγκαιρα ετοιμάσει και τα ρίχνουμε στη χύτρα όσο είναι ακόμα στη φωτιά. (Τσιργάνα=μικρά τεμάχια τσιγαρισμένου χοιρινού κρέατος με λίπος, κάτι σαν μπέϊκον)
  2. Προσθέτοντας μικρούς κύβους κίτρινου ή αγελαδινού τυριού όσο η χύτρα είναι ακόμα στη φωτιά και ανακατεύοντας μέχρι να λειώσουν. Η παραλλαγή αυτή λέγεται και τυροκλωστή επειδή το λειωμένο τυρί δημιουργεί κλωστές κατά το φάγωμα.
  3. ΠΗΓΗ
  • Author: Greekouzina
  • Prep Time: 5 mins
  • Cook Time: 5 mins
  • Category: Κύριο Πιάτο
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

Διατροφικά Στοιχεία

  • Calories: 150

Keywords: Χαβίτσι, Χαβιτσ, ποντιακό, παραδοσιακό,

One comment

Leave a Reply Ακύρωση απάντησης