καρβαβιτσα Κερμενιώτικη

Καρβαβίτσα Κερμενιώτικη: ένας εκλεκτός μεζές για όλους

Η συνταγή για καρβαβίτσα που σας παρουσιάζουμε, προέρχεται από το Κερμένι της ανατολικής Θράκης και την έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες Έλληνες. Την συναντάμε σε πολλά μέρη της Θράκης και της Μακεδονίας ως ένα εκλεκτό Χριστουγεννιάτικο μεζέ για κρασί. Δώστε προσοχή στις οδηγίες μας και καλή επιτυχία.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Καρβαβίτσα Κερμενιώτικη

Καρβαβίτσα Κερμενιώτικη Η καρβαβίτσα (curvavitsa) είναι μια γνωστή συνταγή για τους κατοίκους της Ανατολικής Θράκης αλλά άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο. Παλιά και παραδοσιακή συνταγή με έντονο άρωμα και γεύση. Διαβάζουμε στο λεξικό σχετικά: Λουκάνικο από χοιρινά έντερα γεμιστό με συκωταριά και χοιρινό κρέας. Θεωρείται παραδοσιακό φαγητό των Χριστουγέννων. Κατάγεται από τη Θράκη. Η δική μας συνταγή που σας προτείνουμε σε αντίθεση με άλλες, είναι η γνήσια παραδοσιακή συνταγή από το Κερμένι της Ανατολικής Θράκης. Μια πολύ σπέσιαλ συνταγή για τους μεζεδομερακλήδες. Το έδεσμα αυτό μπορεί να μη είναι εμφανίσιμο αλλά η νοστιμιά του θα σας απογειώσει! Το έδεσμα αυτό “τραβάει” πολύ κρασί γι ‘αυτό το νου σας!

  • Total Time: 2 hours 15 mins
  • Yield: 8-10

Υλικά

  • Συκώτι – 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κομμένο σε μικρά ζαράκια
  • Συκωταριά – 1 μεγαλούτσικη αρνίσια ζεματισμένη
  • Μοσχάρι – 1/2 κιλό σε κιμά
  • Χοιρινό – 1/2 κιλά σε κιμά
  • Κρεμύδι – 2-3 τεμάχια μεγάλα τριμμένα
  • Ρύζι – 2 φλυτζάνια του τσαγιού τύπου Καρολίνα
  • Πιπέρι – 1 κουταλιές σούπας
  • Μπαχάρα – 1 κοφτό κουταλιές γλυκού τριμμένο
  • Ρίγανη – 1 κουταλιές γλυκού κοφτό
  • Αλάτι – 2 κουταλιές γλυκού
  • Δάφνη – 3-4 φύλλα
  • Έντερα – 10 μέτρα παστωμένα σε αλάτι (ζητήστε τα από το χασάπη)
  • Κύμινο – 1 κουταλιές σούπας κοφτό
  • Βούτυρο – 1 κουταλιές σούπας κοφτό
  • Λεμόνι – στυμμένο σε χυμό

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένουμε από το αλάτι καλά τα έντερα και τα γυρίζουμε με ξυλάκι από την άλλη πλευρά. Τα πλένουμε πάλι καλά και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό και το χυμό λεμονιού.
  2. Σε μεγάλη λεκάνη βάζουμε το κρεμμύδι,τους κιμάδες, τα μπαχαρικά εκτός της δάφνης,το αλάτι,το βούτυρο και το ρύζι.
  3. Κόβουμε σε ζαράκια την ζεματισμένη συκωταριά και τα προσθέτουμε στο τέλος με το συκώτι στην λεκάνη.
  4. Αναπλάθουμε το μείγμα ,χωρίς να το ζυμώνουμε. Το αφήνουμε σε κρύο μέρος για 1 ώρα να ανακατευτούν οι γεύσεις.
  5. Περνάμε το έντερο σε χωνί φαρδύ ή σε μηχανή χειρός του κιμά (χωρίς την λεπίδα). Αρχίζουμε να περνάμε το υλικό και καθώς το γεμίζουμε , τρυπάμε το έντερο με μία καρφίτσα (βασικό).
  6. Όταν τελειώσουμε όλα τα έντερα, τα βάζουμε σε σπιράλ σε μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα (μπορεί και σε δύο).
  7. Βάζουμε νερό να καλύπτει ίσα ίσα τα έντερα και ρίχνουμε την δάφνη. Βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά με μισοσκέπαστη κατσαρόλα.
  8. Μετά από 1 1-2 ώρα δοκιμάζουμε τον ζωμό για αλάτι. Η Καρβαβίτσα βγάζει αργότερα το αλάτι της στον ζωμό και θέλει λίγο προσοχή.
  9. Την σερβίρουμε ζεστή με τον ζωμό της ή και κρύα κομμένη σε φέτες σαν μεζέ.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 45 mins
  • Cook Time: 90 mins
  • Category: Μεζέδες
  • Method: Βράσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

 

Leave a Reply Ακύρωση απάντησης