Γιαπράκια Κοζανίτικα: η γνήσια παραδοσιακή συνταγή

Παραδοσιακά Κοζανίτικα Γιαπράκια.

Τα Παραδοσιακά Κοζανίτικα Γιαπράκια από μια γνήσια παλιά συνταγή που ακολουθείται ακόμα και σήμερα.

Παραδοσιακά Κοζανίτικα Γιαπράκια από Συνταγές Της Κοζανιώτικης Κουζίνας – giapraki.com

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

 Παραδοσιακά Κοζανίτικα Γιαπράκια.

Παραδοσιακά Κοζανίτικα Γιαπράκια. Η αυθεντική συνταγή από την πηγή. Δώστε προσοχή στις οδηίες παρασκευής και απολαύστε γνήσια γεύση με συνταγή από το giapraki.com. Καλή επιτυχία.

  • Total Time: 100 mins
  • Yield: 12

Υλικά

  • Μισό κιλό κιμά χοιρινό και μισό κιλό μοσχαρίσιο, κατά προτίμηση χοντροκομμένο από τη σπάλα ή την κοιλιά.
  • 100 γραμμάρια χοντροκομμένο λαρδί.
  • Ένα φλιτζάνι του καφέ ρύζι γλασσέ.
  • Δύο μέτρια κρεμμύδια γλυκά περασμένα από τον τρίφτη ή το μπλέντερ.
  • Ένα φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο.
  • Ένα ποτήρι αρμόζμουν*.
  • Ένα κουτάλι σούπας γλυκό κόκκινο πιπέρι.
  • Ένα φλιτζάνι του καφέ σάλτσα που αραιώνουμε σε νερό.
  • Τριμμένο μαυροπίπερο με τη διάθεσή σας.
  • 1520 σπόρους μπαχάρι (μοσχοπίπερο).

Εκτέλεση

Σε μία μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε όλα τα υλικά (εκτός από το μπαχάρι) και τα ανακατεύουμε πολύ καλά ώστε να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Το μείγμα αυτό το αφήνουμε στην άκρη.

Σε μία άλλη λεκάνη ξεχωρίζουμε τα φύλλα της αρμιάς (του λάχανου) φυλάγοντας τα εξωτερικά, χοντρά φύλλα.

Στο κάτω μέρος της χύτρας τοποθετούμε «τσάκνα» (κομμάτια κλαδιών αμπελιού) και ανάμεσα ρίχνουμε τα σπυριά του μοσχοπίπερου. Τα σκεπάζουμε με ένα ή δύο από τα εξωτερικά φύλλα του λάχανου που κρατήσαμε και επάνω τους αρχίζουμε να τοποθετούμε τα γιαπράκια.

Πιάνουμε ένα – ένα κάθε φύλλο με προσοχή, το γεμίζουμε με την ανάλογη ποσότητα κιμά, το τυλίγουμε και τοποθετούμε το γιαπράκι σε γύρο σφίγγοντάς τα σφιχτά.

Όταν η χύτρα γεμίσει λίγο πιο πάνω από τη μέση της χύτρας, το καλύπτουμε με 1 – 2 φύλλα λάχανου (που είχαμε φυλάξει) και από πάνω τοποθετούμε ένα ρηχό πιάτο για να μην μας διαλυθούν τα γιαπράκια. Τα τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά ρίχνοντας μέσα ένα ποτήρι αρμόζουμο.

Στην αρχή το φαγητό μας θα αρχίσει να “φουσκώνει” οπότε χρειάζεται να αφαιρέσουμε τα περιττά υγρά με ένα κουτάλι. Σε λίγο όμως αρχίζει να “κάθεται” οπότε συμπληρώνουμε τα υγρά με ζεστό αρμόζουμο (αν νομίσουμε ότι δεν είναι αλμυρά) ή με ζεστό νερό.

http://www.giapraki.com/45-syntages-tis-kozaniotikis-koyzinas

Συνταγές Της Κοζανιώτικης Κουζίνας – giapraki.com

  • Author: Greekouzina
  • Prep Time: 60 mins
  • Cook Time: 40 mins
  • Category: Κύριο Πιάτο
  • Method: Βράσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

Διατροφικά Στοιχεία

  • Calories: 380

Keywords: Γιαπράκια, κοζανίτικα, λαχανοντολμάδες, αρμιά

Καλωσήρθατε στον μαγειρικό μου ιστότοπο. Εδώ θα βρείτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Επίσης υπάρχει θερμιδομετρητής online και σε αποκλειστικότητα θα βρείτε την περίφημη "παράλογη" χημική δίαιτα του Χούμπλικ με εξαιρετικά αποτελέσματα. Καλή περιήγηση!

2 Comments

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης