Πιρόχ: μια παραδοσιακή συνταγή που μοιάζει με πάστα φλώρα

Πιρόχ: μια παραδοσιακή συνταγή που μοιάζει με πάστα φλώρα

Το πιρόχ’ είναι ένα νόστιμο και χορταστικό γλυκό που είναι ιδανικό για όλες τις ώρες. Η πλούσια γεύση της γέμισης με σταφίδες και καρύδια, συνδυάζεται τέλεια με τη τραγανή ζύμη, δημιουργώντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Πιρόχ’

Το πιρόχ’ είναι ρωσικής προέλευσης γλυκό (παρεμφερές της πάστα-φλώρα) και το έφεραν οι εκ Ρωσίας πρσερχόμενοι Πόντιοι το 1922-23. Μια όχι και τόσο γνωστή συνταγή που αξίζει τον κόπο να δοκιμάσετε. Με λίγη προσοχή στα υλικά και τις οδηγίες που σας δίνουμε, δε θα δυσκολευτείτε και πολύ.

  • Total Time: 55 mins
  • Yield: 12

Υλικά

  • Για την ζύμη
  • Αλεύρι – 700 γραμμάρια για όλες τις χρήσεις
  • Λίπος – 250 γραμμάρια μαγειρικό τύπου φυτίνη
  • Ζάχαρη – 1 κούπα
  • Αυγά – 3 τεμ.
  • Λεμόνι – όλο το ξύσμα
  • Αλάτι – 1 πρέζα
  • Μπέϊκιν Πάουντερ – 20 γραμμάρια
  • Για την γέμιση
  • Σταφίδες – 500 γραμμάρια μαύρες
  • Ζάχαρη – 250 γραμμάρια

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε πρώτα τη γέμιση για να κρυώσει μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
  2. Βράζουμε τις σταφίδες με λίγο νερό και τη μισή κούπα ζάχαρη, μέχρι να δέσει σαν γλυκό κουταλιού. Αυτή είναι η παραδοσιακή γέμιση. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαρμελάδα οποιασδήποτε επιθυμητής γεύσης.
  3. Ανακατεύουμε πολύ καλά στο μίξερ, σε δυνατή ταχύτητα το μαγειρικό λίπος μέχρι να ασπρίσει.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.
  5. Ανακατεύοντας συνέχεια προσθέτουμε το μπέϊκιν πάουντερ, το αλάτι και τα αυγά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια λεκάνη και ζυμώνουμε με το χέρι, προσθέτοντας λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να γίνει μια ζύμη που να μην κολλάει στο χέρι.
  6. Παίρνουμε τα 2/3 της ζύμης και τα στρώνουμε σε ένα βουτυρωμένο ημίβαθο ταψί, σε ομοιόμορφο πάχος. Πάνω στη ζύμη που έχουμε στρώσει στο ταψί απλώνουμε τη γέμιση. Παράλληλα ανοίγουμε το φούρνο να ζεστάνει, επάνω & κάτω στους 200 βαθμούς.
  7. Παίρνουμε την υπόλοιπη ζύμη και ανοίγουμε φύλλο, πάχους 3 χιλιοστών περίπου. Κόβουμε με ροδάκι, λωρίδες φάρδους 2 εκατοστών περίπου, και τις τοποθετούμε παράλληλα μεταξύ τους σε απόσταση 3-4 εκατοστών και διασταυρούμενες σε σχήμα ρόμβου. Αντί για λωρίδες μπορούν να γίνουν μπαστούνια διαμέτρου ενός εκατοστού περίπου.
  8. Ψήνουμε στο φούρνο που έκαψε, για 40 λεπτά περίπου, ελέγχοντας το γλυκό μας μέχρι να ροδίσει.
  • Author: Greekouzina
  • Prep Time: 15 mins
  • Cook Time: 40 mins
  • Category: Επιδόρπιο
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

ΠΗΓΗ

Καλωσήρθατε στον μαγειρικό μου ιστότοπο. Εδώ θα βρείτε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Επίσης υπάρχει θερμιδομετρητής online και σε αποκλειστικότητα θα βρείτε την περίφημη "παράλογη" χημική δίαιτα του Χούμπλικ με εξαιρετικά αποτελέσματα. Καλή περιήγηση!

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης