Αχλάδια με σάλτσα γκρέιπφρουτ
Υλικά
- 4 μεγάλα αχλάδια
- 160ml. λευκό γλυκό κρασί
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- 1 ξυλάκι βανίλιας
- 2 γαρίφαλα
- 2 γκρέιπφρουτ κόκκινα
- ο χυμός 1 λεμονιού
- 3 κουταλιές σούπας ανθόμελο
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα αχλάδια, αφήνοντας ένα μικρό μέρος γύρω από το κοτσάνι τους. Αφαιρείτε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο από τη βάση τους. Ρίχνετε σε μια κατσαρόλα 200ml. νερό και το γλυκό κρασί. Προσθέτετε τη μισή ζάχαρη, το ξυλάκι της βανίλιας και τα γαρίφαλα. Βράζετε 10′, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αποκτήσετε ένα ελαφρύ σιρόπι. Κατόπιν τοποθετείτε μέσα στην κατσαρόλα τα αχλάδια και βράζετε 15′ σε χαμηλή φωτιά. Καθαρίζετε τα γκρέιπφρουτ, αφαιρώντας τις φλούδες και τα κουκούτσια. Τα χωρίζετε σε φετάκια και αφαιρείτε τη διάφανη μεμβράνη τους. Σε άλλο κατσαρολάκι βράζετε την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να γίνει καραμέλα. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού και το ανθόμελο ανακατεύοντας καλά. Ρίχνετε κατόπιν τα φετάκια του γκρέιπφρουτ και τα ανακατεύετε στο μείγμα της καραμέλας 1 ‘-2’. Σερβίρετε σε μπολ τα αχλάδια, στραγγισμένα από το σιρόπι τους. Γύρω γύρω βάζετε τα γκρέιπφρουτ και τη σάλτσα της καραμέλας.