Αχλαδόπιτα
Μερίδες 6-8
Υλικά
ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
- 75 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 100 γραμμάρια βούτυρο μαλακό
- 50 γραμμάρια αμύγδαλα κοπανισμένα
- 1 κρόκος αυγού
- 1 κουταλιές σούπας ζάχαρη
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
- 100 γραμμάρια βούτυρο μαλακό
- 100 γραμμάρια ζάχαρη
- 2 αυγά
- 100 γραμμάρια αμύγδαλα κοπανισμένα
- 1/2 κουταλιές γλυκού άρωμα βανίλιας
- 3 μέτρια αχλάδια
- Χυμός 1 λεμονιού
- 2 κουταλιές σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
- 1 κουταλιές σούπας φλούδες αμύγδαλου ψημένες
Εκτέλεση
- Ετοιμάζετε τη ζύμη: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το βούτυρο, να γίνουν τρίμματα. Προσθέτετε τα κοπανισμένα αμύγδαλα, τον κρόκο του αυγού και τπ ζάχαρη. Ανακατεύετε, να γίνει απαλή ζύμη. Την απλώνετε σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια σε στρογγυλό σχήμα (23 εκ. διάμ.). Βάζετε στο ψυγείο να παγώσει για 30 λεπτά.
- Ετοιμάζετε τη γέμιση: Χτυπάτε σε μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν και να αφρατεψουν. Προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα, ώσπου να γίνει το μίγμα αφράτο. Αδειάζετε τα αμύγδαλα και το άρωμα βανίλιας. Ανακατεύετε καλά. Ρίχνετε το μίγμα της γέμισης στην τάρτα και αφήνετε στην άκρη. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Με κοφτερό μαχαίρι ξεφλουδίζετε τα αχλάδια, τα κόβετε στη μέση και βγάζετε τους σπόρους και το κοτσανάκι. Τα αλείφετε με τον χυμό λεμονιού, για να μην μαυρίσουν. Τα τακτοποιείτε επάνω στη γέμιση και ψήνετε για 35 λεπτά. Βγάζετε από τον φούρνο, ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει.
- Μεταφέρετε την τάρτα σε πιατέλα σερβιρίσματος. Ζεσταίνετε τη μαρμελάδα και την αλείφετε επάνω στην τάρτα, για να γυαλίσει η επιφάνεια της. Σκορπάτε στο κέντρο τπς τάρτας τις φλούδες του αμύγδαλου, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε.
- Αυτή η ζύμη σπάει εύκολα, γι’ αυτό, όταν θα τη βάλετε στο ταψί, να την πιέζετε με τα δάχτυλα σας, για να κολλήσει, θα χρησιμοποιήσετε φόρμα τάρτας με άνοιγμα στα πλαϊνά και η ζύμη πρέπει να τα σκεπάζει.