Αγκιναρόπιτες με μυζήθρα
για 4 αγκιναρόπιτες
Υλικά
- 850 γραμμάριαφύλλα κρούστας για πίτες
- 8–10 αγκινάρες
- 1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ματσάκι άνηθο
- 250 γραμμάρια μυζήθρα ή άλλο μαλακό τυρί (μανούρι ή ανθότυρο σε κομματάκια)
- 250 γραμμάρια παρμεζάνα φρεσκοτριμμένη
- 250 γραμμάρια ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια
- 4 αυγά
- 1 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
- 2 κουταλιές σούπας βούτυρο για το σοτάρισμα των λαχανικών και βούτυρο επιπλέον
- ή μαργαρίνη για το τηγάνισμα
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τις αγκινάρες από τα σκληρά τους φύλλα, τα κοτσάνια και το χνούδι, τις τρίβετε με λεμόνι και τις βράζετε 20′. Τις στραγγίζετε και τις κόβετε σε τέταρτα. Ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και την άνηθο και τα σοτάρετε στο βούτυρο μαζί με τις αγκινάρες 5’6′. Προσθέτετε στο μείγμα τα τυριά και το ζαμπόν. Χτυπάτε τα αυγά μαζί με την κρέμα γάλακτος και το αλατοπίπερο και τα προσθέτετε κι αυτά στο μείγμα με τις αγκινάρας. Βουτυρώνετε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και απλώνετε το πρώτο φύλλο, ζαρώνοντας το. Απλώνετε το 1/4 από τη γέμιση, καλύπτετε με το άλλο φύλλο και κλείνετε την πίτα, πιέζοντας με τα δάχτυλα σας για να ενωθούν τα δύο φύλλα. Βάζετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά 2′. Έπειτα χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και τηγανίζετε την πίτα από τις δυο πλευρές. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία άλλες 3 φορές, φτιάχνοντας συνολικά 4 πίτες. Σερβίρετε τις πίτες ζεστές.