Αλμυρά Αϊβαλιώτικα
Υλικά
Για τη ζύμη
- 7 φλιτζάνια αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνια λάδι
- 1/2 φλιτζάνια βούτυρο
- 1/2 φλιτζάνια γάλα
- 1 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Αλάτι
Για την κρέμα
- 3 κουταλιές σούπας αλεύρι
- 3 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 3 φλιτζάνια γάλα
- 2 αυγά
- 1 1/2 φλιτζάνια κεφαλοτύρι τριμμένο
- 1 φλιτζάνια γραβιέρα τριμμένη
- 1 κουταλιές σούπας Βούτυρο λιωμένο
Εκτέλεση
- Χτυπάτε το βούτυρο με το λάδι στο μπολ του μίξερ. Τα βάζετε σε μια λεκάνη, ρίχνετε λίγο λίγο το γάλα, το αλεύρι με το μπέικιν, λίγο αλάτι και τα ζυμώνετε, μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή. Την αφήνετε για 1/2 ώρα. Βάζετε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο, προσθέτετε το αλεύρι, ανακατεύετε με το σύρμα, ρίχνετε το γάλα και συνεχίζετε το ανακάτεμα, μέχρι να δέσει η κρέμα. Χτυπάτε τα αυγά και τα προσθέτετε στην κρέμα. Ανακατεύετε, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει. Χωρίζετε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, τα ανοίγετε με τον πλάστη σε χοντρά φύλλα και τα στρώνετε σε φορμάκια αλειμμένα με βούτυρο. Ρίχνετε στην κρέμα το κεφαλοτύρι και ανακατεύετε. Γεμίζετε με το μείγμα το φορμάκια ένα ένα, τα πασπαλίζετε με λίγη γραβιέρα και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 40 λεπτά. Αφήνετε λίγο να κρυώσουν, βγάζετε τα αλμυρά από τα φορμάκια και τα σερβίρετε σε πιατέλα.