Αλμυρά παξιμαδάκια με βούτυρο
Υλικά
- 1 σακούλα κόκκινη φαρίνα (1/2 κιλό)
- 10 κουτ σούπας κοφτές φρέσκο βούτυρο
- 1 φλιτζάνια τσαγιού γάλα
- 2 κουταλιές γλυκού κοφτά αλάτι
- 1 αυγό
- σουσάμι
- κοκκινοπίπερο
Εκτέλεση
- Βάζετε την κόκκινη φαρίνα σε ένα μπολ και προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια. Τρίβετε το μίγμα με τα δάχτυλα ώσπου να γίνει ψιχουλιαστό. Ανοίγετε στο κέντρο μια λακουβίτσα και ρίχνετε μέσα το γάλα και το αλάτι. Το ανακατεύετε με πιρούνι, ενώ παίρνετε μέσα το μίγμα της φαρίνας.
- Μαζεύετε τη ζύμη σε μια μπάλα και τη ζυμώνετε ελαφρά επί 1 λεπτό. Την ανοίγετε σε φύλλο σε πάχος 1 1/2 περίπου εκατοστό και το κόβετε σε δίσκους με κού πατ, διαμέτρου 6 περίπου εκατοστών ή το κόβετε με ένα ποτηράκι του κρασιού. Βάζετε τα παξιμάδια σε ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο, τ’ αλείφετε με αυγό ή με γάλα εβαπορέ αδιάλυτο, τα πασπαλίζετε με σουσάμι και κοκκινοπίπερο και τα ψήνετε σε δυνατό φούρνο επί 10-12 περίπου λεπτά. Τα σερβίρετε ζεστά όπως είναι ή τα χωρίζετε στη μέσα και αλείφετε ανάμεσα βούτυρο. Βάζετε, αν θέλετε, ζαμπόν ή τυρί.
Με τυρί: Προσθέτετε στη φαρίνα 1/2 φλιτζάνια τσαγιού τριμμένο τυρί. Ζυμώνετε, πλάθετε και ψήνετε όπως περιγράφετε πιο πάνω.
Με γιαούρτι: Εκτελείτε τη βασική συνταγή, αλλά αντικαθιστάτε το γάλα με γιαούρτι και προσθέτετε στη φαρίνα 1 κουταλιές γλυκού τσαγιού κοφτό σόδα.