Αλμυρά βουτήματα

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Αλμυρά βουτήματα

Φούρνος Ηλεκτρικός: 200 (προθερμασμένος) Υγραερίου: Θέση 4-5 (προθερμασμένος)

Υλικά

  • 1 λίτρο νερό
  • 30 γρ, σόδα
  • 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
  • 40 γραμμάρια μαγιά μπίρας
  • 1 κουταλιές γλυκού ζάχαρη
  • 250ml χλιαρό νερό
  • 1 κουταλιές γλυκού χοντρό αλάτι
  • καρδαμόσπορος
  • τριμμένο κίτρινο τυρί

Εκτέλεση

  1. Βάλτε το νερό να βράσει σε κατσαρόλα, Κατεβάστε από τη φωτιά και ρίξτε μέσα τη σόδα (θα αφρίσει). Αφήστε το σοδόνερο να κρυώσει. Κοσκινίστε το αλεύρι σε λεκανάκι και φτιάξτε στη μέση μια λακκούβα. Θρυμματίστε μέσα τη μαγιά και προσθέστε τη ζάχαρη και λίγο νερό. Ανακατώστε προσεκτικά και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει περίπου 10 λεπτά. Προσθέστε το υπόλοιπο νερό και το αλάτι και ζυμώστε με το ειδικό εξάρτημα του μίξερ σε σφιχτή ζύμη, πρώτα στη χαμηλή ταχύτητα και μετά στην πιο υψηλή. Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε σε ζεστό μέρος να ανέβει, Ζυμώστε τη ζύμη πάνω στον πάγκο και χωρίστε τη σε 10 κομμάτια. Πλάστε τα σε κορδόνια 40 εκ. και δώστε τους σχήμα πρέτσελ. Βάλτε κάθε πρέτσελ πάνω σε τρυπητή κουτάλα και βουτήξτε το μέσα στο σοδόνερο. Αφήστε να κολυμπήσει 10 δευτερόλεπτα. Αφήστε να στραγγίσει πάνω στην κουτάλα και βάλτε το πάνω σε χαρτί φούρνου, καλυμμένο με λαδόχαρτο. Πασπαλίστε με αλάτι και καρδαμόσπορο ή τυρί.

Συμβουλή

  1. Μπορείτε να φτιάξετε επίσης Μπατόν σαλέ (πλάστε τα σε μήκος 12-15 εκ.), κρίκους (όπως τα μπατόν με κολλημένες τις άκρες) και μπαλάκια. Πριν ψήσετε τα μπαλάκια, χαράξτε τα ελαφρά.
  2. γίνονται 10 κομμάτια
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply Ακύρωση απάντησης