120 γραμμάρια αμύγδαλα (τα μισά ασπρισμένα, τα μισά με τη φλούδα)
120 γραμμάρια φουντούκια (τα μισά ασπρισμένα, τα μισά με τη φλούδα)
1 κουταλιές γλυκού Ελαιόλαδο
1 φλιτζάνια ζάχαρη
1 κουταλιές σούπας χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 150 βαθμούς. Σκορπάτε τους ξηρούς καρπούς σε ταψί και τους ψήνετε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές. (Οι ξηροί καρποί θα πρέπει να έχουν ευχάριστο άρωμα, να έχουν πάρει «χρώμα» και να είναι τραγανοί).
Τους αδειάζετε σε σακουλάκι κουζίνας και τους κοπανίζετε ελαφρά με γουδοχέρι ή με τον πλάστη. Σκεπάζετε με λαδόκολλα μακρόστενο ταψί και αλείφετε με το ελαιόλαδο.
Βάζετε τη ζάχαρη σε κατσαρολάκι και προσθέτετε τον χυμό λεμονιού. Βράζετε σε υψηλή θερμοκρασία ανακινώντας την κατσαρόλα, ώσπου να γίνει σιρόπι με σκούρο χρώμα. Αδειάζετε μέσα όλους τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύετε γρήγορα.
Αδειάζετε το μείγμα στη λαδόκολλα και το απλώνετε σε λεπτό στρώμα. Το αφήνετε για μερικά λεπτά, να σκληρύνει. Κόβετε την καραμέλα σε κομμάτια και σερβίρετε.
Μπορούν να σερβιριστούν με τον καφέ σας ή, αν τα ψιλοκόψετε, να τα χρησιμοποιήσετε σαν διακόσμηση σε παγωτά ή άλλα γλυκά.