Αμυγδαλόπιτα με μαρμελάδα
Υλικά
Για τα φύλλα:
- 6 φλιτζάνια αλεύρι
- 1/2 φλιτζάνια λάδι
- 3 κουταλιές σούπας λικέρ μαστίχα
- Νερό
Για τη γέμιση:
- 8 φλιτζάνια αμυγδαλόψιχα ασπρισμένη και τριμμένη
- 1 φλιτζάνια ζάχαρη
- 2 κουταλιές σούπας λικέρ μαστίχα
- 8 αυγά
- 2 φλιτζάνια μαρμελάδα βερίκοκο
- 1 φλιτζάνια βούτυρο λιωμένο
- 1/2 κουταλιές γλυκού κανέλα
- Ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
- Ρίχνετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, προσθέτετε το λάδι, το λικέρ, λίγο λίγο νερό και τα ζυμώνετε, μέχρι να γίνει μια ζύμη σφιχτή. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε για 1/2 ώρα. Τη χωρίζετε σε τέσσερις μπάλες και την ανοίγετε με τον πλάστη σε φύλλα. Χτυπάτε τους κρόκους με τη ζάχαρη. Ρίχνετε το λικέρ και συνεχίζετε το χτύπημα, μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο. Το βάζετε σε μια λεκάνη και χτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ρίχνετε στη λεκάνη την αμυγδαλόψιχα και σιγά σιγά τη μαρέγκα, ώσπου να γίνουν όλα ένα μείγμα. Αλείφετε ένα ταψί Νο 30 με βούτυρο, στρώνετε τα δύο φύλλα, αλείφοντάς τα με βούτυρο, απλώνετε επάνω τους το μισό μείγμα, στρώνετε τη μαρμελάδα και κατόπιν το υπόλοιπο μείγμα. Σκεπάζετε με τα άλλα δύο φύλλα, τα οποία αλείφετε καλά με βούτυρο. Ψήνετε την αμυγδαλόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. Αφού κρυώσει λίγο, τη χαράζετε σε κομμάτια και την πασπαλίζετε με κανέλα και ζάχαρη άχνη.