Αγγλικό κεϊκ αμυγδάλου
για μια στρογγυλή φόρμα διαμ. 20 εκ.
- Total Time: 3 hours
- Yield: 12
Υλικά
- 250 γραμμάρια βούτυρο και λίγο επιπλέον για τη φόρμα
- 1 φλιτζάνια ξανθή ζάχαρη
- 4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
- 1/3 του φλιτζάνια ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού ανακατεμένα
- 1 φλιτζάνια ξανθές σταφίδες
- 1 φλιτζάνια μαύρες σταφίδες
- 1/4 του φλιτζάνια κερασάκια γλασέ ψιλοκομμένα
- 1 1/2 φλιτζάνια αμύγδαλα ψιλοκομμένα
- 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 3–4 κουταλιές σούπας ρούμι
- 2 κουταλιές σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι
- αμύγδαλα ολόκληρα ασπρισμένα ή διάφορα φρούτα για τη διακόσμηση
Εκτέλεση
- Κοσκινίζετε μαζί τους δύο τύπους αλευριού.
- Προθερμαίνετε το φούρνο στους 150″.
- Βουτυρώνετε ελαφρά μια στρογγυλή φόρμα για κέικ και τη στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί ώστε να καλυφθεί ο πάτος και τα πλαϊνά της.
- Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να γίνουν σαν κρέμα.
- Προσθέτετε τ’ αυγά κατά μικρές ποσότητες, ενώ εξακολουθείτε το χτύπημα.
- Μεταφέρετε το μείγμα σε μπολ και προσθέτετε το ξύσμα λεμονιού και πορτοκαλιού, τις σταφίδες, τα κερασάκια και τα αμύγδαλα.
- Ανακατεύοντας με μεταλλικό κουτάλι προσθέτετε εναλλάξ το μείγμα των αλευριών και το ρούμι.
- Ρίχνετε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνετε την επιφάνεια του.
- Ψήνετε 2- 2 1/2 ώρες στους 150’’.
- Αφήνετε το κέικ αρκετές ώρες στη φόρμα προτού το αναποδογυρίσετε σε πιατέλα.
- Αλείφετε με τη μαρμελάδα και γαρνίρετε με φρούτα ή αμύγδαλα.
- Prep Time: 15 mins
- Cook Time: 2.5 hours
- Category: Γλυκά
- Method: Ψήσιμο
- Cuisine: Αγγλική