Αρνάκι με μπάμιες
Υλικά
- 1 1/2 κιλό αρνί μπούτι ή άλλο κατάλληλο μέρος
- 1 1/2 κιλό μπάμιες
- 150 γραμμάρια βούτυρο
- 750 γραμμάρια ώριμες ντομάτες
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 1/2 φλιτζάνια ξίδι
- αλατοπίπερο
Εκτέλεση
- Ξεπλύνετε καλά τις μπάμιες μέσα σε μια λεκάνη. Κόψτε με μαχαίρι μόνο το κοτσάνι, τις βάζετε κατά σειρές σε ταψί, τις ραντίζετε με ξίδι και τις πασπαλίζετε με ψιλό αλάτι. Κόψτε το κρέας σε 6 μερίδες, πλύντε το, στραγγίστε το, αλατοπιπερώστε το και βάλτε το να τσιγαριστεί με βούτυρο στην κατσαρόλα. Πριν καβουρντιστεί το κρέας, ρίξτε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και γυρίστε τα μερικές φορές μαζί κρέας και κρεμμύδι. Ρίξτε μετά τις ντομάτες ψιλοκομμένες ή περασμένες από τρυπητό, 2 φλιτζάνια νερό και αφήστε τα να βράσουν 20-25 λεπτά (ανάλογα με το κρέας). Στραγγίζετε τις μπάμιες, τις βάζετε στρωτά πάνω από το κρέας, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήστε να σιγοβράσει το φαγητό, ώσπου να μείνει μόνο με το βούτυρο και τη σάλτσα του. (Μερικές νοικοκυρές βάζουν το μισό βούτυρο στο κρέας και με το υπόλοιπο μισοτηγανίζουν τις μπάμιες. Αν προτιμήσετε αυτό τον τρόπο, πρέπει να βάλετε στο κρέας λιγότερο νερό, γιατί οι μπάμιες θα ψηθούν γρήγορα).