Μπακαλιάρος Γκέρτνεριν
Υλικά
- 4 φιλέτα μπακαλιάρου, όχι ξεφλουδισμένα, περ. από 200 γραμμάρια
- αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού ή ξίδι
- 250 γραμμάρια καρότα
- 250 γραμμάρια λάχανο
- 1 μικρό αγγούρι
- 2 μικρά μάραθα
- 80 γραμμάρια μαλακό βούτυρο
- τριμμένο σκόρδο
- ξύσμα από μισό λεμόνι
- μαύρο πιπέρι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό
Εκτέλεση
- Πλένετε το ψάρι, το σκουπίζετε, το αλατίζετε και το ραντίζετε με χυμό λεμονιού ή με ξίδι, το αφήνετε 15 λεπτά να τραβήξει. Στο μεταξύ καθαρίζετε τα καρότα και το λάχανο και τα κόβετε σε λεπτές φέτες. Πλένετε το αγγούρι, το σκουπίζετε, το κόβετε στη μέση κατά μήκος, αφαιρείτε τους σπόρους και το κόβετε φέτες. Καθαρίζετε το μάραθο, το πλένετε, το στεγνώνετε και το κόβετε σε λεπτές λουρίδες. Χτυπάτε το βούτυρο. Ανακατεύετε 2 κ. γ. σκόρδο με το αλάτι και το προσθέτετε στο βούτυρο μαζί με τη φλούδα λεμονιού. Αλείφετε ένα φύλλο αλουμινόχαρτο με βούτυρο και βάζετε πάνω τα λαχανικά. Πασπαλίζετε με αλάτι, σερβίρετε πάνω το ψάρι, το πασπαλίζετε με πιπέρι και το σκεπάζετε με το υπόλοιπο βούτυρο κομμένο σε κύβους. Κλείνετε χαλαρά το αλουμινόχαρτο πάνω από το ψάρι και ψήνετε τα ψάρια στη σχάρα περ. 25 λεπτά μέσα στο ζουμί τους. Ανοίγετε το αλουμινόχαρτο και πασπαλίζετε το ψάρι με πιπέρι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε μαζί φρέσκο άσπρο γαλλικό ψωμί ή πατάτες ψητές σε αλουμινόχαρτο με αρωματικό βούτυρο (βλέπε σάλτσες).