Μπακαλιάρος με πατάτες
(Για 4 άτομα)
Υλικά
- 4 φιλέτα φρέσκου μπακαλιάρου (175 γραμμάρια περίπου το καθένα)
- 75 γραμμάρια βούτυρο
- 10 λωρίδες μπέικον
- 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 350 γραμμάρια πατάτες κομμένες σε ροδέλες
- αλάτι
- 2 κουταλιές σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 4 κουταλιές σούπας κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε 25 γραμμάρια βούτυρο και τηγανίζετε το μπέικον και από τις δύο πλευρές. Βγάζετε το μπέικον από το τηγάνι και το διατηρείτε ζεστό. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν αλλά να μη μαυρίσουν. Αν χρειάζεται, προσθέτετε λίγο ακόμη βούτυρο. Βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 5′. Τις σουρώνετε και τις διατηρείτε ζεστές. Βουτυρώνετε ένα βαθύ ταψάκι και τοποθετείτε μια στρώση πατάτες. Πασπαλίζετε με το μισό μαϊντανό και τα μισά κρεμμύδια. Απλώνετε 4 φέτες μπέικον, τα φιλέτα του μπακαλιάρου, τα πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό, τα υπόλοιπα κρεμμύδια, 2 φέτες μπέικον και τελειώνετε με τις υπόλοιπες πατάτες. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, περιχύνετε το φαγητό με την κρέμα γάλατος και από πάνω ρίχνετε 15 γραμμάρια βούτυρο κομμένο σε κομμάτια. Ψήνετε τον μπακαλιάρο με τις πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40′ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν. Λίγο πριν το τέλος του ψησίματος, λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι, περιχύνετε το φαγητό και τοποθετείτε 2 φέτες μπέικον από πάνω. Ψήνετε στο γκριλ του φούρνου μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.