Μπακλαβάς σμυρνέικος μελένιος
Υλικά
- 1 1/2 κιλό καρύδι
- 2 κουταλιές σούπας κανέλα
- 1 κουταλιές γλυκού γαρίφαλο σκόνη
- 5–6 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- 1300 γραμμάρια φύλλο για μπακλαβά
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
- 2 κιλά ζάχαρη
- 1 ποτήρι νερού μέλι
- 1 1/2 ποτήρι βούτυρο
- 3 κουταλιές σούπας λεμόνι (χυμός)
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι. Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη με 4 ποτήρια νερό και 3 κουταλιές σούπας λεμόνι χυμό. Όταν βράσει καλά και δέσει το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μέλι. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Κόβουμε το καρύδι μέτριο (όχι πολύ ψιλό). Το βάζουμε σε λεκάνη. Ρίχνουμε μέσα 2 κουταλιές σούπας κανέλα, 2 κουταλάκια γαρύφαλο, 5-6 κουταλιές σούπας ζάχαρη και τα ανακατεύουμε καλά. Βουτυρώνουμε το ταψί. Στρώνουμε 5 φύλλα,βουτυρωμένα ένα ένα και μετά σε κάθε φύλλο ρίχνουμε από λίγο καρύδι, μέχρι να τελειώσει το καρύδι. Από πάνω στρώνουμε άλλα πέντε φύλλα βουτυρωμένα ένα ένα (χωρίς καρύδι). Κόβουμε το γλυκό μπακλαβαδωτά και σε κάθε κομμάτι βάζουμε από ένα γαρίφαλο. Βάζουμε το βούτυρο στη φωτιά να λιώσει και το περιχύνουμε στο μπακλαβά. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο. Όταν το βγάλουμε από το φούρνο, ζεστό όπως είναι, το περιχύνουμε με το σιρόπι, που πρέπει να είναι λίγο χλιαρό.