Μπατόν σαλέ
Υλικά
- 250 γραμμάρια αλεύρι
- 1 κουταλιές γλυκού τσαγιού μπέικιν πάουντερ
- 125γραμμάρια μαλακό βούτυρο
- 1 μικρό αυγό
- 125γραμμάρια τριμμένο Έμενταλ
- αλάτι
- άσπρο πιπέρι
- λίγο μοσχοκάρυδο
- αλεύρι για το άπλωμα της ζύμης
- μαργαρίνη για το βουτύρωμα
- 1 κρόκος
- 1 κουταλιές σούπας σούπας γάλα εβαπορέ
- ρίγανη
- κύμινο
- σουσάμι
- σκόρδο
Εκτέλεση
- Ανακατεύετε το αλεύρι με το μπέκιν πάουντερ, το βάζετε στο μίξερ. Προσθέτετε το βούτυρο σε κομμάτια, το αυγό και το τυρί. Ζυμώνετε καλά, ώστε να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη, προσθέτετε αλάτι, πιπέρι σκόρδο και μοσχοκάρυδο. Τη σκεπάζετε με σελοφάν και την αφήνετε τουλάχιστον 1 ώρα ή καλύτερα μια νύχτα στο ψυγείο. Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε ζύμη σε πάχος 1 εκ., την κόβετε σε λουρίδες πάχους 1 εκ., φάρδους 1 εκ. και μάκρους 6 εκ. και τους δίνετε κυλινδρικό σχήμα. Τις βάζετε σε βουτυρωμένο ταψί. Χτυπάτε τον κρόκο και το γάλα και αλείφετε τα μπατόν σαλέ τα πασπαλίζετε με σουσάμι ή με ρίγανη. Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο περ. 12 λεπτά ώσπου να ροδοκοκκινίσουν. Τ’αφήνετε στο ταψί να κρυώσουν λίγο και μετά τα ακουμπάτε σε σχάρα. Τα μπατόν σαλέ ταιριάζουν τόσο με κρασί, όσο και με μπύρα. Ιδανικά για κάθε πάρτι! Σερβίρονται επίσης σαν γαρνιτούρα με ζωμό ή σούπα.