ΜΠΟΥΡΕΚΑΚΙΑ ΜΕ ΤΥΡΙ ή ΚΙΜΑ
Υλικά
- 250 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γραμμάρια λάδι ή βούτυρο μαλακό
- 200 γρ, νερό ζεστό
- 1 κρόκος αυγού
- 1 κουτί γάλα
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΤΥΡΙ
- 150 γραμμάρια τυρί φέτα τρίμμα
- 100 γραμμάρια τυρί κρέμα
- 1 αυγό
- 1/4 κουταλιές γλυκού μοσχοκάρυδο τριμμένο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΚΙΜΑ
- 250 γραμμάρια κιμάς
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 κουταλιές σούπας ντοματοπελτές
- 2 κουταλιές σούπας λάδι
- 2 κουταλιές σούπας τριμμένο κεφαλοτύρι ή μυζήθρα
- 1 κουταλιές γλυκού μαϊντανός
- Κανέλα
- Αλατοπίπερο
Εκτέλεση
- Βάζετε σε μπολ το αλεύρι, το λάδι ή βούτυρο και το νερό. Ζυμώνετε να γίνει απαλή ζύμη. Σκεπάζετε και βάζετε στο ψυγείο. Βάζετε σε μπολ τα υλικά της γέμισης με το τυρί. Ανοίγετε τη ζύμη με πλάστη σε φύλλο με πάχος 2 χιλ. Κόβετε στρογγυλά κομμάτια. Βάζετε στη μέση 1 κουταλιές γλυκού από τη γέμιση και διπλώνετε στα δύο. Πιέζετε τις άκρες να ενωθούν καλά, Βάζετε τα μπουρεκάκια σε βουτυρωμένο ταψί και αλείφετε με το αυγό και το γάλα. Ψήνετε στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά να ροδίσουν.
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ ΚΙΜΑ. Σε κατσαρολάκι ζεσταίνετε το λάδι, τηγανίζετε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά και προσθέτετε τον κιμά, τον ντοματοπελτέ, το τυρί, τον μαϊντανό και τα μπαχαρικά. Ανακατεύετε και σιγοβράζετε να εξατμιστούν τα υγρά. Συνεχίζετε όπως με τη γέμιση με τυρί.