Μπούτι χοιρινό με κρούστα
Υλικά
- 1 μπούτι περ. 1
- 400 γραμμάρια για ψήσιμο
- 200 γραμμάρια λίπος χοιρινό
- ρίγανη – σκόρδο – πιπέρι
- 1/4 λ. μαύρη μπύρα
- αλάτι
- 1 κουταλιές γλυκού τσαγιού ζάχαρη
Εκτέλεση
- Ζητήστε από τον χασάπη σας να χαράξει σε ρόμβους το σκληρό δέρμα. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζετε μια αρκετά μεγάλη ποσότητα νερού. Βάζετε μέσα το κρέας (πρέπει να σκεπάζετε από το νερό) και το αφήνετε 5 λεπτά να κοχλάσει. Το στραγγίζετε και το σκουπίζετε. Μετά το τρίβετε καλά με τα μπαχαρικά και το περνάτε στη σούβλα (μπορείτε όμως και να το ψήσετε στη σχάρα, γυρίζοντας το πολλές φορές). Η σούβλα καλύτερα είναι να βρίσκεται μπροστά από τη φωτιά. Λιώνετε το βούτυρο και αλείφετε μ’ αυτό το κρέας κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Αφήστε το να ψηθεί περ. 90 λεπτά. Λίγο πριν από το τέλος του ψησίματος περιχύνετε το κρέας μερικές φορές με μπύρα. Στις τελευταίες 6 κουταλιές σούπας μπύρα προσθέστε αλάτι και ζάχαρη και αλείφετε με το μείγμα το κρέας για να γίνει τραγανό. Σερβίρετε με πιλάφι και πικάντικη πατατοσαλάτα, λαχανοσαλάτα ή ξινό λάχανο.