Χαλβάς
Υλικά
- 2/3 ποτηριού του νερού σπορέλαιο
- 1/3 ποτηριού του νερού ελαιόλαδο
- 2 ποτήρια του νερού σιμιγδάλι (1 1/2 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό και 1/2 ποτήρι ψιλό)
- λίγα αμύγδαλα
- λίγες σταφίδες
- κανέλα τριμμένη για το πασπάλισμα
Για το σιρόπι
- 5 ποτήρια νερό
- 3 ποτήρια του νερού ζάχαρη
- 1 πορτοκάλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 5–6 γαρίφαλα
Εκτέλεση
- Στύβουμε το πορτοκάλι, κρατάμε σ’ ένα ποτήρι το χυμό και τρίβουμε τη φλούδα.
- Σε μια κατσαρόλα φτιάχνουμε το σιρόπι με το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό πορτοκαλιού. Βράζουμε το σιρόπι για 5-8 λεπτά.
- Σε άλλη κατσαρόλα καίμε τα λάδια και ρίχνουμε το σιμιγδάλι.Όσο πιο πολύ το καίμε, τόσο πιο σκούρο θα γίνει. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και, όταν πάρουν χρώμα, βάζουμε και τις σταφίδες. Παίρνουμε το σιρόπι και το ρίχνουμε λίγο λίγο στο σιμιγδάλι που καίει. Καλό είναι να προστατέψουμε το χέρι μας με κάποιο πάνινο γάντι, γιατί το μείγμα πετάγεται προς τα πάνω. Ρίχνουμε όλο το σιρόπι. Τραβάμε το μείγμα από τη φωτιά λίγο αραιό, γιατί δένει μετά.
- Σκεπάζουμε για λίγο την κατσαρόλα με ένα πανί. Το βάζουμε ή σε ατομικά φορμάκια ή σε ολόκληρη φόρμα.
- Ρίχνουμε από πάνω κανέλα τριμμένη.