Χαμψοπλακί
Παραδοσιακό ποντιακό φαγητό. Δοκιμάστε το!
Υλικά
- 1/2 κιλό γαύρο
- 3 κρεμμύδια
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνια λάδι
- 1/2 φλιτζάνια ρύζι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα ψάρια, το ανοίγετε στη μέση, βγάζετε τη ραχοκοκαλιά, τα πλένετε καλά και τα στραγγίζετε. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια, τα κόβετε σε φέτες, τα βάζετε σε μια λεκάνη, ρίχνετε το μαϊντανό και τα ανακατεύετε. Σε μια πλατιά κατσαρόλα, στρώνετε λίγο μείγμα κρεμμυδιού, το μισό ρύζι και τα μισά ψάρια, με το εξωτερικό μέρος προς τα πάνω. Επαναλαμβάνετε με το υπόλοιπο κρεμμύδι, ρύζι και ψάρια. Προσθέτετε λίγο αλάτι, πιπέρι και ένα φλιτζάνια νερό. Τα σιγοβράζετε, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Βάζετε το λάδι να ζεσταθεί καλά, περιχύνετε το φαγητό και σερβίρετε σε πιατέλα.