Χειμωνιάτικα φρούτα και λαχανικά τουρσί
Υλικά
- 250 γραμμάρια μήλα πράσινα
- 250 γραμμάρια κυδώνια
- 150 γραμμάρια καρότο
- 150 γραμμάρια σέλινο
- 2 κουταλιές σούπας αλάτι
- 1 κουταλιές γλυκού πελτέ ντομάτας
- 2 ξυλάκια κανέλας
- 2 λίτρα ξίδι
Εκτέλεση
- Πλένετε καλά τα βάζα με ζεστό νερό και τα στεγνώνετε. Καθαρίζετε τα μήλα και τα κυδώνια, κατόπιν τα κόβετε σε μέτριους κύβους, Καθαρίζετε τα καρότα και τα κόβετε σε μικρές ροδέλες, Πλένετε το σέλινο και το κόβετε σε μικρά κομμάτια μήκους 1 εκ. Αδειάζετε όλα τα παραπάνω Ingredients πάνω σε μια βαμβακερή πετσέτα και τ’ αφήνετε να στεγνώσουν. Αναμειγνύετε σε ένα μπολ όλα τα φρούτα και τα λαχανικά και τα αλατίζετε. Τα ανακατεύετε καλά και τα ρίχνετε στο ξίδι. Τα αφήνετε 1 ώρα και κατόπιν τα σουρώνετε σ’ ένα μπολ και αδειάζετε το ξίδι σε μια κατσαρόλα. Προσθέτετε στο ξίδι τον πελτέ της ντομάτας και τα ξυλάκια κανέλας. Βράζετε το ξίδι 20′. Το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε να κρυώσει εντελώς. Τοποθετείτε τα ανάμεικτα φρούτα και λαχανικά μέσα στα βάζα, καλύπτετε με το κρύο ξίδι και σφραγίζετε προσεκτικά. Τοποθετείτε τα βάζα με το τουρσί σε σκοτεινό μέρος 40 μέρες, προτού το καταναλώσετε.