Χοιρινό λίπος με μήλο Σμάλτς
Υλικά
- 400 γραμμάρια χοιρινό λίπος
- 400 γραμμάρια παχύ μπέικον (όχι καπνιστό)
- 250 γραμμάρια κρεμμύδια
- 250 γραμμάρια ξινόμηλα
- αλάτι
- τριμμένος δυόσμος ξερός
- τριμμένη ρίγανη
Εκτέλεση
- Σκεπάζετε το λίπος με νερό και τ’ αφήνετε όλη τη νύχτα. Την επομένη το στραγγίζετε και το σκουπίζετε με χαρτί κουζίνας. Περνάτε το λίπος και το μπέικον από τη κρεατομηχανή και το λιώνετε σιγά, σιγά σε μέτρια θερμοκρασία μέσα σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Καθαρίζετε τα κρεμμύδια και τα μήλα. Κόβετε τα μήλα στα τέσσερα, αφαιρείτε τα κουκούτσια, τα κοτσάνια και τα ψιλοκόβετε μαζί με τα κρεμμύδια. Μόλις λιώσει τελείως το λίπος προσθέτετε σε μικρές δόσεις το μίγμα κρεμμυδιών, όχι όλο μαζί γιατί μπορεί να ξεχειλίσει το λίπος. Προσθέτετε δυόσμο και ρίγανη. Αν θέλετε ρίχνετε και αλάτι. Βάζετε το σμαλτς σε πήλινο δοχείο και τ’ αφήνετε να παγώσει. Μετά μέχρι το σερβίρισμα το αφήνετε το ψυγείο. Σερβίρετε με σπιτικό ψωμί ή με χωριάτικο ψωμί.
Συμβουλή:
- Αν σας αρέσουν τα πικάντικα προσθέστε άλλα 250 γραμμάρια κοιλιά από χοιρινό.