Χοιρινό με καυκαλίθρες αυγοκοφτό: παραδοσιακό ελληνικό πιάτο

Το χοιρινό με καυκαλίθρες αυγοκοφτό είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο που παρασκευάζεται με χοιρινό κρέας, καυκαλίθρες και αυγά. Είναι ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως γεύμα ή ως ορεκτικό.

Το χοιρινό με καυκαλίθρες αυγοκοφτό είναι ένα πιάτο με πλούσια ιστορία. Σύμφωνα με την παράδοση, η συνταγή του πιάτου ήρθε στην Ελλάδα από τους Τούρκους, οι οποίοι είχαν κατακτήσει τη χώρα τον 15ο αιώνα. Οι Τούρκοι έφεραν μαζί τους τη δική τους εκδοχή του πιάτου, η οποία ήταν φτιαγμένη με αρνί ή κατσίκι. Οι Έλληνες, όμως, αντικατέστησαν το αρνί ή το κατσίκι με χοιρινό, το οποίο είναι πιο εύκολο να βρεθεί στη χώρα.

Το χοιρινό με καυκαλίθρες αυγοκοφτό παρασκευάζεται συνήθως με χοιρινό κρέας από την πλάτη ή το λαιμό. Το κρέας κόβεται σε μικρά κομμάτια και σοτάρεται σε λάδι με κρεμμύδια και σκόρδο. Στη συνέχεια, προστίθενται οι καυκαλίθρες και το πιάτο σιγομαγειρεύεται για περίπου 30 λεπτά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει. Τα αυγά χτυπιούνται σε ένα μπολ και προστίθενται στο πιάτο λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος. Το πιάτο σερβίρεται ζεστό.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Χοιρινό με καυκαλίθρες αυγοκοφτό

Χοιρινό με καυκαλίθρες αυγοκοφτό. ένα πολύ ιδιαίτερο και νόστιμο πιάτο.

  • Total Time: 45 mins
  • Yield: 4

Υλικά

  • 1 κιλό κρέας χοιρινό ψαχνό
  • 1 1/2 κιλό καυκαλίθρες
  • 1 κρεμμύδι
  • 23 γαρίφαλα (καρφάκια)
  • 1/2 φλιτζάνια λάδι
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 αυγά
  • 2 λεμόνια (χυμός)

Εκτέλεση

  1. Πλένετε το κρέας, το κόβετε σε μερίδες και το στεγνώνετε.
  2. Τρυπάτε ένα κρεμμύδι με 2-3 γαρύφαλα και το βάζετε με πολύ λίγο νερό 3-4 κουταλιές να πάρει βράση και να εξατμιστεί το νεράκι και προσθέτετε το λάδι. Όταν κάψει ρίχνετε το κρέας. Το αφήνετε να ροδίσει γύρω -γύρω, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι, το ποτίζετε με λίγο νεράκι και το αφήνετε να μισοψηθεί, φροντίζοντας να έχει το ανάλογο ζουμί.
  3. Έχετε καθαρίσει και πλύνει τις καυκαλίθρες. Τις βάζετε πάνω στο κρέας και αφήνετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράζει, μέχρι να ψηθεί το κρέας και τα χόρτα.
  4. Χτυπάτε σε βαθύ μπολ τ’αυγά με το χυμό των δύο λεμονιών, παίρνετε και ζουμάκι από την κατσαρόλα, τ’ ανακατεύετε και περιχύνετε το φαγητό.
  5. Κουνάτε την κατσαρόλα κυκλικά να πάει παντού το αυγόκομα και σερβίρετε.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 15 mins
  • Cook Time: 30 mins
  • Category: Κύριο Πιάτο
  • Method: Βράσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

 

Leave a Reply Ακύρωση απάντησης