ΧΩΝΑΚΙΑ ΑΠΟ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ
Υλικά
- 1 κιλό μοσχαράκι ψαχνό, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 2 κρόκοι αυγών βρασμένοι σφικτοί
- 1 κρεμμύδι μέτριο
- 125 γραμμάρια τυρί φέτα
- 125 γραμμάρια τυρί γραβιέρα
- αλάτι, πιπέρι
- 1 κουταλιές σούπας σούπας μαϊντανός
- λίγο μοσχοκάρυδο
- 2 φέτες ψωμί μουσκεμένο
- 3 κουταλιές σούπας λάδι
- 1 κιλό ντομάτες φρέσκιες ή 1 κουτί ντοματοπελτές
- 1 ποτηράκι κρασί άσπρο αρετσίνωτο
Εκτέλεση
- Κόβουμε το μοσχαράκι σε λεπτές φέτες και τις χτυπάμε καλά. Τις πλένουμε, αλατίζουμε και πιπερώνουμε. Ετοιμάζουμε μια γέμιση, ανακατεύοντας πολύ καλά σε λεκάνη: τις φέτες ψωμιού, μουσκεμένες και στραγγισμένες καλά, τους κρόκους τριμμένους, την φέτα ψιλοκομμένη, την γραβιέρα τριμμένη, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τις 2 κουταλιές σούπας λάδι, το κρεμμύδι και το μοσχοκάρυδο.
- Παίρνουμε μια μια τις φέτες το κρέας και τις γεμίζουμε με λίγη γέμιση. Τις τυλίγουμε σαν χωνάκια και στερεώνουμε με μια οδοντογλυφίδα. Ετοιμάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα 1 κιλό ντομάτες φρέσκιες ή 1 κουτί ντοματοχυμό, με μια κουταλιές σούπας λάδι και 1 ποτήρι του κρασιού κρασί αρετσίνωτο.
- Όταν πάρει βράση τοποθετούμε τακτικά το χωνάκια. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσουν, σε μέτρια φωτιά περίπου 2 ώρες, ώσπου να μαλακώσουν και να μείνουν με μια πυκνή σάλτσα. Αν χρειαστεί κατά την βράση, προσθέτουμε και λίγο νερό και αν θέλουμε λίγη ζάχαρη στην σάλτσα.