Η χωριάτικη πίτα με ανθότυρο και μπρόκολο είναι ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως γεύμα ή ως ορεκτικό. Η συνταγή είναι λίγο πιο απαιτητική από άλλες συνταγές για πίτες, αλλά το αποτέλεσμα αξίζει τον κόπο.
PrintΧωριάτικη πίτα με ανθότυρο και μπρόκολο
Ένα πολύ νόστιμο φαγητό. Δεν συνιστάται για αρχάριους αλλά πιστεύουμε ότι αν ακολουθήσετε τις οδηγίες μας θα τα καταφέρετε. Καλή επιτυχία.
- Total Time: 50 mins
- Yield: 8
Υλικά
- Για τη ζύμη:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Για τη γέμιση:
- 1 μπρόκολο, ξεπαγωμένο και ψιλοκομμένο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι ανθότυρο, τριμμένο
- 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
- Για τη γέμιση, σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το μπρόκολο και σοτάρουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε το ανθότυρο, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
- Αφού η ζύμη φουσκώσει, την χωρίζουμε σε δύο ίσα μέρη.
- Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε ένα λεπτό φύλλο.
- Βάζουμε ένα φύλλο στο ταψί και απλώνουμε τη γέμιση πάνω του.
- Καλύπτουμε τη γέμιση με το άλλο φύλλο.
- Κλείνουμε τα άκρα της ζύμης και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
- Αλείφουμε την πίτα με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 30-35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
- Σερβίρουμε την πίτα ζεστή ή κρύα.
Notes
- Για πιο τραγανή πίτα, μπορούμε να ψήσουμε τα φύλλα ξεχωριστά πριν τα γεμίσουμε.
- Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση και άλλα υλικά, όπως ψιλοκομμένα μανιτάρια, πιπεριές ή ελιές.
Σερβίρισμα
Η χωριάτικη πίτα με ανθότυρο και μπρόκολο μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως γεύμα ή ως ορεκτικό. Συνοδεύεται τέλεια με σαλάτα ή γιαούρτι.
- Prep Time: 15 mins
- Cook Time: 35 mins
- Category: Ορεκτικό
- Method: Ψήσιμο
- Cuisine: Ελληνική