Χουνκιάρ μπεγιεντί
χρόνος: 20 λεπτά
Υλικά
- 1 1/2 κιλό ψαχνό μοσχαράκι κομμένο σε κύβους
- 2–3 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 1/2 φλυτζάνι κρασί άσπρο
- 3 ντομάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες
- 1 κουταλιές σούπας ντοματοπελτέ
- ελάχιστη ζάχαρη
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κουταλιές σούπας του γλυκού ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
Για τον πουρέ μελιτζάνας:
- 1 1/2 κιλό μελιτζάνες χοντρές
- 4–5 κουταλιές σούπας φρέσκο βούτυρο
- 1–2 κουταλιές σούπας αλεύρι
- 1 φλυτζάνι γάλα
- 1 φλυτζάνι τυρί τριμμένο
Εκτέλεση
- Κόβετε το κρέας σε μικρά κομμάτια και το σοτάρετε με βούτυρο στην ανοιχτή χύτρα. Προσθέτετε τα κρεμμύδια, τα σοτάρετε ωσότου μαραθούν και σβήνετε το φαγητό με το κρασί. Προσθέτετε τη ντομάτα, τον πελτέ, τη ζάχαρη, το φύλλο δάφνης, τη ρίγανη, το αλάτι και το πιπέρι. Τοποθετείτε τις μελιτζάνες ολόκληρες και πλυμένες στο καλάθι, πού το βάζετε πάνω στον τρίποδα, πάνω στο κρέας. Κλείνετε τη χύτρα και ψήνετε το φαγητό για 20 λεπτά.
- Ανοίγετε τη χύτρα, βγάζετε τις μελιτζάνες, τις καθαρίζετε και τις περνάτε από το μύλο του πουρέ. Ζεσταίνετε το βούτυρο σε μία μικρή κατσαρόλα, προσθέτετε το αλεύρι, ρίχνετε το γάλα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνέχεια. Μόλις πήξει ελαφρά, προσθέτετε το τυρί και τον πουρέ από τη μελιτζάνα. Σερβίρετε τον πουρέ μαζί με το κρέας.