Χριστόψωμο Κρητικό: Η Παραδοσιακή Συνταγή των Χριστουγέννων

Χριστόψωμο Κρητικό: Η Παραδοσιακή Συνταγή των Χριστουγέννων

Αυτή η παραδοσιακή συνταγή από την Κρήτη σας δείχνει πώς να παρασκευάσετε το παραδοσιακό Χριστόψωμο, ένα λαχταριστό ψωμί που ετοιμάζεται με μαγιά και πολλά αγαπημένα υλικά. Η διαδικασία παρασκευής είναι ιερή για τους Κρητικούς και αποτελεί μέρος της παράδοσης των Χριστουγέννων. Ακολουθήστε τις οδηγίες και δημιουργήστε αυτό το νόστιμο και γευστικό χριστουγεννιάτικο ψωμί που συνοδεύει τέλεια το κρητικό γιορτινό τραπέζι.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Χριστόψωμο Κρητικό

Παραδοσιακή συνταγή της Κρήτης για τα Χριστούγεννα. Η διαδικασία παρασκευής του θεωρείται από πολλούς ιερή. Παραδοσιακή Κρητική συνταγή για Χριστόψωμο Nutrition facts :

  • Total Time: 70 mins
  • Yield: 10

Υλικά

  • Αλεύρι – 1 κιλό σκληρό
  • Μαγιά – 80 γραμμάρια νωπή
  • Ελαιόλαδο – 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού και λίγο ακόμα για το άλειμα
  • Κρασί – 1 φλιτζάνια του τσαγιού κόκκινο χλιαρό
  • Ζάχαρη – 1 φλιτζάνια του τσαγιού
  • Μαστίχα – 1 κουταλιές γλυκού κοπανισμένη
  • Καρύδια – 1 φλιτζάνια του τσαγιού χοντροκομμένα
  • Σταφίδες – 1 φλιτζάνια του τσαγιού μαύρες
  • Μαχλέπι – 1 κουταλιές γλυκού κοπανισμένο
  • Πορτοκάλι – 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού σε χυμό
  • Ρακί – 1/2 φλιτζάνια του τσαγιού ή ούζο
  • Γάλα – 3/4 φλιτζάνια του τσαγιού χλιαρό
  • Πορτοκάλι – όλο το ξύσμα
  • separator
  • Σουσάμι – 1 φακελάκι
  • Καρύδια – για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

  1. Διαλύετε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και την ανακατεύετε με 1 φλιτζάνι του τσαγιού από το αλεύρι μέχρι να γίνει πηχτός χυλός. Αφήνετε το προζύμι σκεπασμένο να φουσκώσει 1 ώρα περίπου. Κατόπιν προσθέτετε στο προζύμι τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνετε προσθέτοντας εάν χρειαστεί λίγο νερό, μέχρι η ζύμη να γίνει λεία και εύπλαστη. Κρατάτε λίγο ζυμάρι για τα κεντίδια, πλάθετε το υπόλοιπο σε καρβελάκι και το αλείφετε με λάδι.
  2. Με το ζυμάρι που κρατήσατε φτιάχνετε κεντίδια και διακοσμείτε τη επιφάνεια του χριστόψωμου. Πασπαλίζετε με σουσάμι και καρύδια και ψήνετε το ψωμί σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, για 1 ώρα. (Είναι προτιμότερο τα κεντίδια να τα φτιάξετε με ζύμη χωρίς μαγιά).
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 10 mins
  • Cook Time: 60 mins
  • Category: Γλυκό
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Ελληνική

Keywords: Χριστόψωμο, κρητικό

 

Εγγραφείτε στο Newsletter!

Εγγραφείτε στο Newsletter για να μη χάνετε καμία νέα συνταγή από τις πολλές που έρχονται πολύ σύντομα!!

Δεν στέλνουμε spam! Διαβάστε την πολιτική απορρήτου μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ελέγξτε τα εισερχόμενά σας ή το φάκελο των ανεπιθύμητων για να επιβεβαιώσετε τη συνδρομή σας.

Leave a Reply Ακύρωση απάντησης