Χριστόψωμο με μαντζουράνα

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ ΜΕ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΑ

Υλικά

  • 1 1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το άλειμμα
  • 3 κιλά αλεύρι μαλακό
  • 65 γραμμάρια μαγιά νωπή
  • 6 φλιτζάνια ζωμό μαντζουράνας και λεμονόφυλλων (45 φύλλα)
  • 1 κουταλιές γλυκού κανέλα τριμμένη
  • 2 σταγόνες έλαιο κανέλας (προαιρετικά)
  • 3 γαρίφαλα τριμμένα
  • 2 κομματάκια μαστίχα κοπανισμένη
  • 4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 1 κουταλιές γλυκού αλάτι
  • λίγο ζαχαρόνερο

Εκτέλεση

  1. Διαλύετε τη μαγιά σε 4 φλιτζάνια νερό. Ρίχνετε 5 φλιτζάνια αλεύρι και ζυμώνετε μια παχύρρευστη ζύμη την οποία σκεπάζετε με δυο ζεστές, βαμβακερές πετσέτες. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αδειάζετε το λάδι σε μια μεγάλη λεκάνη, βάζετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε με ζωηρές κινήσεις μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
  2. Προσθέτετε τα μπαχαρικά, το αλάτι και διπλασιασμένο σε όγκο προζύμι. Δουλεύετε για δεύτερη φορά το μείγμα με το χέρι. Ρίχνετε σιγά σιγά το αλεύρι και το ζυμώνετε με το χλιαρό ζωμό μαντζουράνας. Όταν φτιάξετε μια ζύμη λεία και αφράτη, την σκεπάζετε με ένα ζεστό ύφασμα και την αφήνετε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  3. Μόλις ετοιμαστεί το ζυμάρι, το μεταφέρετε σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, το ζυμώνετε 4′-5′ και το χωρίζετε σε 5 κομμάτια. Πλάθετε πέντε χριστόψωμα, τα τοποθετείτε σε ελαφρώς λαδωμένα ταψιά και τα αφήνετε ζεστό μέρος να φουσκώσουν. Τα ψήνετε 60′, στους 180°C.
  4. Μετά τα πρώτα 20′ ραντίζετε την επιφάνεια τους με λίγο ζαχαρόνερο.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply