Κόψτε και πετάξτε τα κεφάλια των χταποδιών. Βάλτε τα χταπόδια σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπήστε στο μπλέντερ τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού, το σκόρδο, το βασιλικό, το λάδι και τα πιπέρια μέχρι να ανακατωθούν και να χοντροκοπούν. Ρίξτε το μείγμα στο χταπόδι, ανακατώστε καλά, σκεπαστέ και βάλτε τα στο ψυγείο για 2 ώρες ή όλη νύχτα. Ψήστε τα χταπόδια περίπου 1 λεπτό στην κάθε πλευρά ή μέχρι να μαλακώσουν.