Χταπόδι με σκορδαλιά
Υλικά
- 1 1/2 κιλό χταπόδι
- 1/2 κιλό πατάτες
- 1 κεφάλι σκόρδο
- 1/2 φλιτζάνια λάδι
- 1 λεμόνι
- Αλάτι
Εκτέλεση
- Βράζετε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με νερό, μέχρι να μαλακώσει. Το βγάζετε και το βάζετε σε πιατέλα. Κρατάτε το ζωμό, τον σουρώνετε και τον ρίχνετε πάλι στην κατσαρόλα. Καθαρίζετε τις πατάτες και τις βράζετε σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν. Τις βγάζετε, τις βάζετε σε μια λεκάνη, τις πολτοποιείτε, προσθέτετε το σκόρδο επίσης πολτοποιημένο και ανακατεύετε. Ρίχνετε λίγο λάδι, το λεμόνι, και αν η σκορδαλιά παραμένει σφιχτή, ρίχνετε λίγο ζωμό από το χταπόδι. Στρώνετε σε μια πιατέλα τη σκορδαλιά, κόβετε το χταπόδι σε κομμάτια, το τοποθετείτε πάνω στην σκορδαλιά και το σερβίρετε.