Δίπλες
Υλικά
- 3 φλιτζάνια Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνια ρακί
- 3 αυγά
- 1 κουταλιές γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
- Ελαιόλαδο ή αραβοσιτέλαιο !Για το τηγάνισμα
- καρυδόψιχα ψιλοκομμένη και κανέλα !Για το γαρνίρισμα
Για το μέλωμα:
- 1 κιλό μέλι θυμαρίσιο
- 3 φλιτζάνια ζάχαρη
- 3 φλιτζάνια νερό
- 1 βανίλια
- 1 ποτηράκι του λικέρ ρούμι
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη κοσκινίζετε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Ανοίγετε μια λακουβίτσα στη μέση και ρίχνετε εκεί τα αυγά, τη ζάχαρη και το ρακί. Ζυμώνετε πολύ καλά μέχρι να αποκτήσετε μια ομοιογενή ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη 30′ να ξεκουραστεί. Κόβετε κομματάκια από τη ζύμη και ανοίγετε λεπτά φύλλα επάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ρίχνετε και πάνω στο φύλλο αλεύρι για να μην κολλάει στη βέργα. Κόβετε οριζόντιες και κάθετες λωρίδες από το φύλλο. Με πινέλο αφαιρείτε το αλεύρι που περισσεύει. Ζεσταίνετε το λάδι σε μια κατσαρόλα και τηγανίζετε τις δίπλες. Με δύο πιρούνια τις διπλώνετε τρεις φορές σαν ρολό. Τηγανίζετε τις δίπλες μέχρις ότου αποκτήσουν χρυσόξανθο χρώμα. Τις βγάζετε και τις τοποθετείτε μέσα σε ταψί στρωμένο με απορροφητικό χαρτί. Κατόπιν σε μια κατσαρόλα βράζετε το μέλι με τη ζάχαρη και το νερό 10′. Στο τέλος ρίχνετε τη βανίλια και το ρούμι. Ξαφρίζετε το σιρόπι και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στο μισό. Μελώνετε τις δίπλες μία μία βυθίζοντας τις στο σιρόπι για λίγο και τις βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα. Τις σερβίρετε σε δίσκο και τις πασπαλίζετε με καρύδια και κανέλα.