Καρφώστε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι. Βάλτε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, τις φακές, το δαφνόφυλλο, το αλάτι και το νερό. Σιγοβράστε τα ξεσκέπαστα περίπου 20 λεπτά ώσπου να μαλακώσουν οι φακές. Στραγγίστε και πετάξτε το κρεμμύδι και το δαφνόφυλλο.
Βάλτε τη φακή σε μπολ. Χτυπήστε το λάδι με το ξίδι και τη ρίγανη και περιχύστε με αυτό το μείγμα τη φακή. Ανακατώστε και βάλτε τη σαλάτα στο ψυγείο να κρυώσει καλά.
Ανακατώστε στη σαλάτα τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σέλινο. Απλώστε τα φύλλα μαρουλιού σε μπολ και ρίξτε από πάνω τη σαλάτα.