Φασολάδα βελουτέ
Μερίδες 4-6
Υλικά
- 1 φλιτζάνια ξερά κόκκινα ή οποιαδήποτε άλλα φασόλια
- 1 καρότο κομμένο σε ψιλές φετούλες
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
- 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
- 2 κουταλιές σούπας λάδι
- 2 κ. γλυκού αλάτι
- 2–3 σταγόνες ταμπάσκο
Εκτέλεση
- Βάζετε από το προηγούμενο βράδυ τα φασόλια στο νερό. Χύνετε το νερό και ξεπλένετε καλά. Σε μια κατσαρόλα βάζετε περίπου 5 φλιτζάνια ζεστό νερό και τα φασόλια μαζί με το μισό κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις πάρουν βράση, σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 1/2 ώρα περίπου. Προσθέτετε 1 κ. γλυκού αλάτι και το αφήνετε να βράσουν άλλη 1 ½ ώρα. Αφήνετε να κρυώσουν και τα περνάτε από το μπλέντερ.
- Περνάτε μετά το μίγμα από τρυπητό για να φύγει η σκληρή εξωτερική πέτσα των φασολιών. Ρίχνετε ξανά το μίγμα των φασολιών στην κατσαρόλα. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το λάδι και τσιγαρίζετε το υπόλοιπο κρεμμύδι. Προσθέτετε τις ντομάτες για το υπόλοιπο αλάτι και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά. Αφήνετε να κρυώσουν και περνάτε από το μπλέντερ. Ρίχνετε τις ντομάτες στο μίγμα των φασολιών κι αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά 20 λεπτά περίπου.
- Αν η σούπα γίνει πολύ πηχτή την αραιώνετε με λίγο ζεστό νερό.