φασόλια με σπανάκι
Υλικά
- 1/2 κιλό φασόλια
- 1 καρότο (προαιρετικά)
- 1 κρεμμύδι κλωναράκια σέλινου
- ο χυμός 2 λεμονιών
- 1 κιλό σπανάκι
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
- 1 1/2 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
για το σερβίρισμα:
- ελαιόλαδο
- χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Μουσκεύετε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε κρύο νερό. Την επομένη τα βράζετε 5′ σε καθαρό νερό. Αφού μείνουν 1 ώρα στο ζεστό νερό, ρίχνετε στην κατσαρόλα το καρότο, το κρεμμύδι, το σέλινο και τα βράζετε μαζί μέχρι ν’ αρχίσουν να μαλακώνουν τα φασόλια. Τα στραγγίζετε και κρατάτε το ζουμί. Καθαρίζετε το σπανάκι, το πλένετε και το ψιλοκόβετε. Το ζεματάτε και το στραγγίζετε. Σοτάρετε στο ελαιόλαδο το τριμμένο κρεμμύδι και προσθέτετε το σπανάκι, το αλάτι και το πιπέρι.
- Σε ένα πήλινο σκεύος βάζετε διαδοχικά μια στρώση φασόλια, που τα περιχύνετε με χυμό λεμονιού, και μια στρώση σπανάκι, ώσπου να τελειώσουν τα υλικά. Ρίχνετε από το ζουμί των φασολιών που κρατήσατε. Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε 50′.
- Σερβίρετε το φαγητό με επιπλέον ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού.