ΦΑΣΟΛΙΑ ΣΟΥΠΑ ΑΛΑ ΜΟΝΣΤ
Για 6 άτομα
Υλικά
- 250 γραμμάρια φασόλια άσπρα μέτρια
- 1 κουταλ. γλυκού σόδα
- 750 γραμμάρια αρνάκι (λαιμός ή πλάτη)
- αλάτι
- πιπέρι
- 4 κρεμμύδια
- 75 γραμμάρια μπέικον
- 3 κουταλ. σούπας λάδι
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 πακέτα των
- 300 γραμμάρια κατεψυγμένα πράσινα φασολάκια ή φρέσκα
- θυμάρι
- ρίγανη
- μαϊντανό
- 2 κύβους για 2 λίτρα ζωμό
- 3–4 μεγάλες πατάτες
Εκτέλεση
- Βάζετε τα φασόλια σε κατσαρόλα και νερό μέχρι που να τα σκεπάσει. Τα αφήνετε να βράσουν 2-3 λεπτά και προσθέτετε τη σόδα. Ανακατεύετε καλά και τα αφήνετε περίπου 30 λεπτά, να φουσκώσουν και να μαλακώσουν. Ξεπλένετε και στραγγίζετε τα φασόλια.
- Πλένετε και στραγγίζετε το αρνί, το κόβετε σε κύβους 3 εκ., αλατίζετε και πιπερίζετε. Κόβετε τα κρεμμύδια και το μπέικον μικρά κομματάκια.
- Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε σε δυνατή φωτιά το κρέας. Προσθέτετε το κρεμμύδι και το μπέικον και αφήνετε ψηθούν μαζί 5 λεπτά. Προσθέστε τις λιωμένες σκελίδες σκόρδου και τα στραγγισμένα και βρασμένα φασόλια. Ανακατέψτε καλά.
- Προσθέστε τα πράσινα φασόλια, τους κύβους και 1 1/2 λίτρο νερό. Θερμαίνετε το φούρνο στους 175′ και τοποθετείτε το δοχείο στο κάτω μέρος του φούρνου για 1 περίπου ώρα. Στο μεταξύ καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες. Μετά από 30 λεπτά, τις προσθέτετε στο φούρνο και τις αφήνετε να ψηθούν μαζί 30 λεπτά. Πριν σερβίρετε, δοκιμάζετε και αλατίζετε και πιπερίζετε. Τέλος ρίχνετε το ψιλοκομμένο μαϊντανό.