Φιλέτο σολομού με σως ροκφόρ

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

ΦΙΛΕΤΟ ΣΟΛΟΜΟΥ ΜΕ ΣΟΣ ΡΟΚΦΟΡ

για 8 άτομα

Υλικά

  • 1 φρέσκος σολομός, ολόκληρος, γύρω στα 2,5 κιλά
  • 23 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 80 γραμμάρια βούτυρο
  • 100ml λευκό ξηρό κρασί
  • 300 γραμμάρια μανιτάρια ανάμεικτα (πορτσίνι, καλλιεργημένα, πλευρότους), καθαρισμένα
  • 200 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 γραμμάρια ροκφόρ
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

  1. Ζητάτε στο ιχθυοπωλείο να σας αφαιρέσουν το κεφάλι, την ουρά. την πέτσα και τα κόκαλα της ράχης του ψαριού. Πλένετε προσεκτικά το καθαρισμένο κομμάτι του ψαριού και το στεγνώνετε. Το τοποθετείτε πάνω σε επίπεδη επιφάνεια και το ανοίγετε προσεκτικά χωρίς να το σχίσετε εντελώς. Βάζετε στη σχισμή αλατοπίπερο, τα κρεμμυδάκια, το μισό άνηθο και λίγο ροκφόρ και κατόπιν γυρίζοντας προς τα μέσα τις άκρες της σχισμής δίνετε στο καθαρισμένο ψάρι σχήμα ρολού και κόβετε σε χοντρές φέτες. Βουτυρώνετε ένα ταψάκι και τοποθετείτε τις φέτες του ψαριού. Αλατοπιπερώνετε, περιχύνετε με λίγο κρασί και ψήνετε 25′-30′ τις φέτες μέχρι να πάρουν χρώμα. Κόβετε τα μανιτάρια σε φέτες και τα σοτάρετε στο υπόλοιπο βούτυρο μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνετε με το υπόλοιπο κρασί και βράζετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Μεταφέρετε το ζουμί που έμεινε στο ταψί σε κατσαρολάκι, προσθέτετε τον υπόλοιπο άνηθο, το ροκφόρ, λιωμένο με πιρούνι, και την κρέμα και βράζετε τη σάλτσα 5′-6′ μέχρι να δέσει. Σερβίρετε τις φέτες σολομού με τη σάλτσα τους και τα μανιτάρια.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply