Φόρμα με μπακαλιάρο και αγκινάρες
Υλικά
- 250 γραμμάρια φιλέτα μπακαλιάρου
- 800 γραμμάρια αγκινάρες
- 4 αυγά
- Μοσχοκάρυδο
- Μαϊντανός
- 30 γραμμάρια αλεύρι
- 200 γραμμάρια γάλα
- Παρμεζάνα τριμμένη
- Χυμός λεμονιού
- Λευκό ξηρό κρασί
- 80 γραμμάρια βούτυρο
Εκτέλεση
- Καθαρίστε τις αγκινάρες, αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα, και ξεφλουδίστε τα κοτσάνια. Κόψτε τες στα τέσσερα και ζεματίστε τες σε νερό με λίγο αλάτι, για 5 λεπτά. Στραγγίστε τες και πολτοποιήστε τες στο μίξερ. Βάλτε τον πολτό σ’ ένα μπολ και ανακατώστε τες με μια μπεσαμέλ, που θα φτιάξετε με 30 γραμμάρια βούτυρο, αλεύρι, γάλα και λίγο αλάτι, τα αυγά χτυπημένα, μια χούφτα παρμεζάνα και τέλος λίγο μοσχοκάρυδο. Αδειάστε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα με τρύπα στη μέση και ψήστε το σε μπεν μαρί για μισή ώρα, στους 180°C. Στο μεταξύ, κόψτε τον μπακαλιάρο σε κομματάκια και σοτάρετε τον με το υπόλοιπο βούτυρο. Ρίξτε ένα ποτήρι κρασί, λίγο χυμό λεμονιού, αλάτι και μαϊντανό ψιλοκομμένο. Σβήστε τη φωτιά και διατηρήστε το μείγμα ζεστό. Σερβίρεται σε πιατέλα με τον μπακαλιάρο στο κέντρο.