Φόρμα με θαλασσινά
Υλικά
- 400 γραμμάρια φασολάκια
- 1300 γραμμάρια σουπιές και καλαμαράκια ψιλοκομμένα
- 500–600 γραμμάρια μύδια και κοχύλια
- 4 αυγά
- Μισό κρεμμύδι
- Λίγο σέλινο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- Μαϊντανός
- 60 γραμμάρια βούτυρο
- Κόκκινη πιπερίτσα
- 20 γραμμάρια αλεύρι
- 200 γραμμάρια γάλα
- Παρμεζάνα τριμμένη
- Ελαιόλαδο
- Λευκό ξηρό κρασί
Εκτέλεση
- Καθαρίστε τα φασολάκια, ζεματιστέ τα σε αλατισμένο νερό, για 10 λεπτά, και στραγγίστε τα, αφού τα ξεπλύνετε με κρύο νερό.
- Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι, το σέλινο και το μαϊντανό σ’ ένα τηγάνι με 4-5′ κουταλιές σούπας λάδι. Προσθέστε τα φασολάκια, αλάτι και πιπέρι (και λίγο νερό, αν χρειαστεί) και αφήστε τα να σιγοβράσουν.
- Φτιάξτε την μπεσαμέλ με 30 γραμμάρια βούτυρο, το αλεύρι, το γάλα και λίγο αλάτι. Ρίξτε στην μπεσαμέλ 3 κουταλιές σούπας παρμεζάνα και τα αυγά χτυπημένα. Προσθέστε τα φασολάκια κομμένα σε κομματάκια και αδειάστε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη φόρμα με τρύπα στη μέση. Ψήστε το μείγμα σε μπεν μαρί, στους 180°C, για 35 λεπτά. Στο μεταξύ, βάλτε τα όστρακα σ’ ένα τηγάνι με λίγο λάδι, σκόρδο, μαϊντανό, πιπέρι και λίγο κρασί, μέχρι ν’ ανοίξουν. Πλύντε τη σάρκα, κόψτε τη σε κομματάκια και σοτάρετε τη σ’ ένα τηγανάκι με 3-4 κουταλιές σούπας λάδι, τις σουπιές, τα καλαμαράκια, σκόρδο, μαϊντανό, λίγο αλάτι, την πιπερίτσα και μια σταγόνα κρασί, για 15 λεπτά. Σερβίρετε τη φόρμα ζεστή, τοποθετώντας στο κέντρο τα όστρακα και τη σάρκα τους.