Φορμάκια με πατάτες
Υλικά
- 400 γραμμάρια πατάτες
- 1 λεμόνι
- Μαϊντανός
- 100 γραμμάρια ζαμπόν σε φέτες
- Γάλα
- Μοσχοκάρυδο
- 3 αυγά
- Παρμεζάνα τριμμένη
- Ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 60 γραμμάρια βούτυρο
- 1 κρεμμύδι
- κρεμμυδόχορτο
Εκτέλεση
- Βράστε τις πατάτες και ξεφλουδίστε τες όσο είναι ακόμα ζεστές. Χτυπήστε τα αυγά με ένα ποτήρι γάλα, αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο και μια χούφτα παρμεζάνα, μέχρι να έχετε ένα αφράτο μείγμα. Μοιράστε το μείγμα της πατάτας σε βουτυρωμένα ατομικά φορμάκια και περιχύστε τα με τα χτυπημένα αυγά. Ψήστε τα στους 180°C, για 20 λεπτά. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και σοτάρετε το μαζί με το ζαμπόν (κομμένο σε κύβους) σ’ ένα τηγάνι με 30 γραμμάρια βούτυρο. Κόψτε τις πατάτες σε ροδέλες και προσθέστε τες στο τηγάνι. Αλατοπιπερώστε και αφήστε τες μέχρι να μαλακώσουν.
- Σοτάρετε το σκόρδο με λίγο μαϊντανό και κρεμμυδόχορτο ψιλοκομμένο, σ’ ένα τηγάνι με 4-5 κουταλιές σούπας λάδι. Βγάλτε το σκόρδο και μοιράστε τη σάλτσα στα πιάτα, ρίχνοντας και λίγο χυμό λεμονιού. Ξεφορμάρετε και σερβίρετε.