ΦΥΛΛΟ ΣΠΙΤΙΚΟ Βασική συνταγή
Υλικά
- 4 φλιτζάνια αλεύρι
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το άλειμμα των φύλλων
- 2 κουταλιές γλυκού αλάτι
- νερό όσο πάρει (1 φλιτζάνια περίπου
- νισεστέ
Εκτέλεση
- Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη και ανοίγετε στο κέντρο μια λακουβίτσα. Ρίχνετε εκεί το λάδι και το αλάτι και ανακατεύετε με το αλεύρι. Προσθέτετε λίγο λίγο το νερό, ζυμώνοντας πολύ καλά, μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη σφιχτή και ελαστική.
- Χωρίζετε τη ζύμη σε μπαλάκια, ανάλογα με τα φύλλα που θα χρειαστείτε για την πίτα. Αλευρώνετε ένα ταψάκι, τοποθετείτε μέσα τα μπαλάκια της ζύμης και σκεπάζετε με μια πετσέτα. Αφήνετε τη ζύμη 1 1/2 ώρα σε ζεστό μέρος. Κατόπιν πασπαλίζετε ένα ένα τα μπαλάκια με νισεστέ και με τον πλάστη ανοίγετε φύλλα όσο λεπτά θέλετε, πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Βάζετε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο (αφού τα αλείψετε πρώτα με λίγο λάδι), τα σκεπάζετε και φτιάχνετε τη γέμιση της πίτας.