γαλακτομπούρεκο
Υλικά
- 4 φλιτζάνια τσαγιού γάλα
- 1 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
- Άρωμα βανίλιας ή φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού
- Μισό φλιτζάνια τσαγιού σιμιγδάλι
- 3 αυγά
- Φύλλα μπακλαβά (400 γραμμάρια περίπου)
- 60 γραμμάρια (4-5 κουταλιές σούπας) βούτυρο ή βούτυρο π.χ βιτάμ
- για το σιρόπι:
- 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό
- 1 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη για το σιρόπι,
- 1–2 ποτηράκια κονιάκ
Εκτέλεση
- Βάζουμε το γάλα μέσα σε κατσαρόλα, να πάρει βράση, μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το άρωμα και 1-2 χούφτες σιμιγδάλι, τα ανακατεύουμε και ρίχνουμε και το υπόλοιπο σιμιγδάλι. Τα βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε διαρκώς, ωσότου πάρει βράση η κρέμα. Ρίχνουμε τότε τα αυγά, δουλεύουμε την κρέμα δυνατά και, όταν πάρει βράση, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την αφήνουμε να μισοκρυώσει. ανακατεύοντας την κατά διαστήματα, για να μην κάνει κρούστα.
- Στρώνουμε, μέσα σε ταψί, 8-10 από τα φύλλα, αλείφοντας το καθένα με λιωμένο βούτυρο και προσέχοντας να εφαρμόζουν καλά στις γωνίες του ταψιού και να εξέχουν, γύρω γύρω, από τα χείλη του, για να διπλωθούν μετά προς τα μέσα και να σκεπάσουν την κρέμα, μαζί με τα φύλλα που θα βάλουμε από πάνω. Αδειάζουμε την κρέμα μέσα στο στρωμένο με φύλλα ταψί, φροντίζοντας να απλωθεί ισόπαχα, και τη σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, που κι αυτά τα αλείφουμε με βούτυρο και φροντίζουμε να είναι μονοκόμματα. Χαράζουμε τα τελευταία φύλλα από πάνω με τη μύτη κοφτερού μαχαιριού σε σχήματα τετράγωνα ή μπακλαβαδωτά, τα ραντίζουμε από πάνω με βούτυρο λιωμένο και ψήνουμε το γαλατομπούρεκο σε μέτριο φούρνο για 40-45 λεπτά της ώρας.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι με τη ζάχαρη και το νερό. Μόλις ψηθεί το γαλακτομπούρεκο, όπως είναι ζεστό, το περιχύνουμε με το σιρόπι, ρίχνοντας αρκετό και στις άκρες, για να ποτιστούν μ’ αυτό και τα κάτω φύλλα. Αν θέλουμε, προσθέτουμε στο σιρόπι και 1-2 ποτηράκια κονιάκ.