Γαλοπούλα γεμιστή
Χρόνος: 50 λεπτά και άλλα 10 για την γέμιση και 30′ στον φούρνο
Υλικά
- 1 γαλοπούλα
- 4 φλυτζάνια νερό
- αρωματικά χόρτα (σέλινο, μαϊντανό)
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη γέμιση:
- 1/2 κιλό κάστανα
- 250 γραμμάρια κιμά
- 2–3 κουταλιές σούπας βούτυρο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- εντόσθια του πουλιού, ψιλοκομμένα
- 1/2 φλυτζάνι κουκουνάρια
- αλάτι
- πιπέρι, μαϊντανό
- 2 κουταλιές σούπας ντοματοπελτέ
- 3 κουταλιές σούπας γαλέτα
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε και καψαλίζετε τη γαλοπούλα. Βράζετε το νερό στη χύτρα και βάζετε τη γαλοπούλα με τα αρωματικά χόρτα, το κρεμμύδι, το καρότο, το φύλλο δάφνης, το αλάτι και το πιπέρι. Κλείνετε τη χύτρα και βράζετε τη γαλοπούλα για 50 λεπτά.
- Ανοίγετε τη χύτρα, βάζετε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί και στραγγίζετε το ζωμό.
- Χαράζετε τα κάστανα και τα βράζετε σε μία κατσαρόλα για 5 λεπτά. Τα καθαρίζετε αμέσως και τα κόβετε σε κύβους.
- Ζεσταίνετε το βούτυρο στη χύτρα και σοτάρετε τον κιμά, το κρεμμύδι και τα εντόσθια του πουλιού. Προσθέτετε το κάστανα, τα κουκουνάρια, το μαϊντανό, το αλάτι, το πιπέρι, τον ντοματοπελτέ και 1 φλυτζάνι από το ζωμό πού έβρασε ή γαλοπούλα. Κλείνετε τη χύτρα και μαγειρεύετε τη γέμιση για 10 λεπτά.
- Ανοίγετε τη χύτρα, προσθέτετε τη γαλέτα και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.
- Γεμίζετε την κοιλιά της γαλοπούλας με τη γέμιση και κλείνετε το άνοιγμα με ένα αλουμινόχαρτο. Την αλείφετε με βούτυρο και την ψήνετε σε δυνατό φούρνο για μισή ώρα για να ροδοκοκκινίσει.