Εξαιρετικά νόστιμη συνταγή για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα
Η γαλοπούλα σύμφωνα με το έθιμο, στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το κρέας της είναι εξαιρετικά θρεπτικό και πλούσιο σε πρωτεΐνες, βούτυρο π.χ βιτάμίνες και μεταλλικά άλατα. Περιέχει ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά. Η μεγαλύτερη ποσότητα λίπους (όπως και του κοτόπουλου), βρίσκεται στην πέτσα και όχι στους ιστούς της, αντίθετα από το μοσχάρι και τα άλλα κρέατα. Έχει λευκό και κόκκινο κρέας, ενώ το στήθος της είναι σχεδόν άπαχο (τα 100 γραμμάρια στήθους γαλοπούλας περιέχουν 135 θερμίδες και λιγότερο από 1 γραμμάρια λίπους).
Για να ψήσετε ολόκληρη γαλοπούλα υπολογίζετε 30′-38′ για κάθε κιλό στους 160°C. Στο φούρνο με γέμιση: υπολογίζετε 45′-50′ για κάθε κιλό στους160°C -180°C. Αν η γαλοπούλα έχει ενσωματωμένο θερμόμετρο, θα καταλάβετε ότι ψήθηκε όταν βγει από το στήθος της. Για να μην ξεραθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος, προσθέτετε λίγο νερό. Αλείφετε τη γαλοπούλα με βούτυρο και μυρωδικά και τοποθετείτε ένα πορτοκάλι (κομμένο στα δυο) στην εσοχή του στήθους της. Για πιο έντονη γεύση καλύπτετε το στήθος με λωρίδες μπέικον.
Απολαύστε τη γαλοπούλα με τα αγαπημένα σας λαχανικά, πουρέ πατάτας ή την αγαπημένη σας γέμιση με κάστανα ή οτιδήποτε άλλο σας αρέσει!