Γαρδούμπες πράσινες
Υλικά
- 1 συκωταριά αρνίσια
- 1 κιλό έντερα αρνίσια
- 1 κιλό χόρτα (σέσκουλα, αντίδια, σπανάκι)
- 1 ματσάκι μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο, μάραθο, σέλινο)
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 φλιτζάνια λάδι
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζετε τα χόρτα, τα πλένετε καλά και τα χωρίζετε σε φύλλα. Κόβετε τα κρεμμυδάκια σε μεγάλα κομμάτια και ψιλοκόβετε τα μυρωδικά και το σκόρδο. Πλένετε τη συκωταριά και τη βράζετε για 5 λεπτά. Τη στραγγίζετε, την κόβετε σε κομμάτια, τη βάζετε σε μια λεκάνη και την πασπαλίζετε με αλάτι. Πλένετε τα έντερα πολύ καλά, τα γυρίζετε το μέσα έξω, τα πλένετε πάλι και τα στραγγίζετε. Τα κόβετε σε κομμάτια μήκους 40 εκ. Ρίχνετε στη λεκάνη τα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, λίγο πιπέρι, το σκόρδο και ανακατεύετε. Παίρνετε ένα φύλλο αντίδι, ένα φύλλο σέσκουλο και σπανάκι, βάζετε επάνω λίγα κρεμμυδάκια, ένα κομμάτι συκώτι, ένα κομμάτι πνευμόνι και λίγο μυρωδικά. Τα τυλίγετε σε ρολό και τα δένετε με τα έντερα, όπως τυλίγετε το κοκορέτσι, στερεώνετε κάθε γαρδούμπα με μια οδοντογλυφίδα.
- Τις βάζετε σε πυρίμαχο ταψί με λίγο νερό και λίγο λάδι. Ψήνετε στους 170 βαθμούς για 2-3 ώρες. Αφήνετε λίγο να κρυώσουν και σερβίρετε.