Γαύρος πλακί
ΓΙΑ 4 ΑΤΟΜΑ
Υλικά
- 1 κιλό γαύρος
- 1 φλιτζάνια ελαιόλαδο
- 3–4 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
- 4 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιές σούπας ντομάτα πελτέ
- 1/2 φλιτζάνια λευκό κρασί αρετσίνωτο
- 400 γραμμάρια ντομάτες ώριμες κομμένες σε φέτες
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
- 1 λεμόνι κομμένο σε φέτες στρογγυλές
Εκτέλεση
- Πλένετε τους γαύρους και αφαιρείτε τα κεφάλια. Βάζετε τα ψάρια να στραγγίξουν. Σοτάρετε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με το λάδι, προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι, τη ρίγανη και τον πελτέ ντομάτας διαλυμένο στο κρασί. Βράζετε τη σάλτσα 5′. Σε πυρίμαχο σκεύος στρώνετε τα ψάρια σε σειρά, με τις φέτες ντομάτας και το μαϊντανό ενδιάμεσα Περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας και στολίζετε με τις φέτες λεμονιού. Ψήνετε το γαύρο στο φούρνο στους 200°C, 40′-45′.