Γεμιστά καλαμάρια με ρύζι και κουκουνάρι

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Γεμιστά καλαμάρια με ρύζι και κουκουνάρι

για 4 άτομα:

Υλικά

  • 1 κιλό καλαμάρια μετρίου μεγέθους (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 2 φλιτζάνια ρύζι Καρολίνα ή νυχάκι
  • 3 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
  • 3/4 φλιτζάνια ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά, μετρίου μεγέθους, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 23 ντομάτες φρέσκες, ψιλοκομμένες
  • 3 κουταλιές σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 1/2 φλιτζάνια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 150 γραμμάρια χυμό ντομάτας
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε τα καλαμαράκια αφαιρώντας τα εντόσθια και το κόκαλο. Τα πλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό και κόβετε το κεφάλι μαζί με τα πλοκάμια τους.
  2. Σε μια κατσαρόλα σοτάρετε με το μισό λάδι τα κρεμμύδια, ίσα να μαραθούν. Προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια, το σκόρδο, το κουκουνάρι και σοτάρετε για λίγο ακόμη.
  3. Ρίχνετε το ρύζι, την ντομάτα, το βασιλικό και το μαϊντανό. Ανακατεύετε για 2-3 λεπτά με ξύλινο κουτάλι, αλατοπιπερώνετε και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ώστε να κρυώσει λίγο η γέμιση. Γεμίζετε ένα ένα τα καλαμάρια με το μίγμα του ρυζιού χωρίς να τα ξεχειλίζετε γιατί το ρύζι θα φουσκώσει στο ψήσιμο και τα κλείνετε στην άκρη με μια οδοντογλυφίδα. Τοποθετείτε τα γεμισμένα καλαμάρια σε ταψί ή γάστρα με καπάκι και τα περιχύνετε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Αναμιγνύετε σε ένα ποτήρι το χυμό της ντομάτας με λίγο νερό και αλατοπίπερο και περιχύνετε τα καλαμάρια. Πασπαλίζετε το φαγητό με λίγο επιπλέον βασιλικό ψιλοκομμένο και το ψήνετε σκεπασμένο με καπάκι ή αλουμινόχαρτο σε προθερμασμένο φούρνο στουδ 180°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ψηθούν τα καλαμάρια και να φουσκώσει η γέμιση.
  4. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό ή χλιαρό.
  • Author: Aggela

 

Leave a Reply