Γαλοπούλα – Χριστουγεννιάτικη γεμιστή για όλους

Γαλοπούλα - Χριστουγεννιάτικη γεμιστή για όλους

Μια εξαιρετική συνταγή για Χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Γεμιστή γαλοπούλα

Η γαλοπούλα σύμφωνα με το έθιμο, στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το κρέας της είναι εξαιρετικά θρεπτικό και πλούσιο σε πρωτεΐνες, βούτυρο π.χ βιτάμίνες και μεταλλικά άλατα. Περιέχει ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά.

  • Total Time: 4 hours 30 mins
  • Yield: 12

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο ή χοιρινό)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
  • 1 μεγάλο ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 φλιτζάνια του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
  • κάστανα καθαρισμένα
  • 1 φλιτζάνια του καφέ μαύρη σταφίδα
  • 1 φλιτζάνια του καφέ κουκουνάρι καβουρντισμένο
  • 1 φλιτζάνια του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνια του καφέ ρύζι
  • 1 κουταλιές γλυκού κανέλα
  • 10 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Μείγμα μελιού για το άλειμμα:
  • 1 ποτ. του κρασιού ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουταλιές σούπας μέλι

Εκτέλεση

  1. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά.
  2. Ρίχνετε τον κιμά και σοτάρετε καλά, ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν απορροφηθούν τα υγρά σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να πάρει μια βράση.
  3. Προσθέτετε το αλάτι και τα μπαχαρικά. Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε.
  4. Προσθέτετε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το κονιάκ και τα κάστανα.
  5. Βράζετε μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα και χαμηλώνετε τη φωτιά.
  6. Ρίχνετε το μαϊντανό. Προσοχή η γέμιση δεν πρέπει να είναι στεγνή. Την αφήνετε να χλιάνει και γεμίζετε τη γαλοπούλα.
  7. Ράβετε ερμητικά με βελόνα και κλωστή.
  8. Βάζετε τη γαλοπούλα στο κέντρο του ταψιού και προσθέτετε 1 μεγάλο ποτήρι κόκκινο κρασί και 1 νερό.
  9. Αλείφετε τη γαλοπούλα με το μείγμα μελιού, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στη μεσαία θέση του φούρνου στους 180°C. Αν η γαλοπούλα είναι 5 κιλά θέλει περίπου 4 1/2 ώρες ψήσιμο.
  10. Μην παραλείπετε να αλείφετε τη γαλοπούλα σε τακτά χρονικά διαστήματα με το μείγμα μελιού για να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανή.
  • Author: Aggela
  • Prep Time: 30 mins
  • Cook Time: 4 hours 30 mins
  • Category: Κύριο Πιάτο
  • Method: Ψήσιμο
  • Cuisine: Γαλλική

Στο κάτω μέρος μπορείτε να συνδεθείτε και αν σας άρεσε η συνταγή που διαβάσατε, να την βαθμολογείτε. Έτσι μας βοηθάτε να καταλαβαίνουμε ποιες συνταγές μας προτιμάτε και πως μπορούμε να τις οργανώσουμε καλύτερα. Ακόμη περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας για να γινόμαστε όσο γίνεται καλύτεροι. Με την δική σας συμμετοχή θα τα καταφέρουμε. Σας ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση Ακύρωση απάντησης