Γεμιστή γαλοπούλα

Please follow and like us:

Γεμιστή γαλοπούλα
Σύμφωνα με το έθιμο, στολίζει το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Το κρέας της είναι εξαιρετικά θρεπτικό και πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Περιέχει ελάχιστα κεκορεσμένα λιπαρά. Η μεγαλύτερη ποσότητα λίπους (όπως και του κοτόπουλου), βρίσκεται στην πέτσα και όχι στους ιστούς της, αντίθετα από το μοσχάρι και τα άλλα κρέατα. Έχει λευκό και κόκκινο κρέας, ενώ το στήθος της είναι σχεδόν άπαχο (τα 100 γρ. στήθους γαλοπούλας περιέχουν 135 θερμίδες και λιγότερο από 1 γρ. λίπους). Συνταγή (για μια γαλοπούλα 4-5 κιλά)
Συγγραφέας:
Υλικά
  • 1 κιλό κιμά (μοσχαρίσιο ή χοιρινό)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στο μίξερ
  • 1 μεγάλο ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 φλιτζ. του τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
  • κάστανα καθαρισμένα
  • 1 φλιτζ. του καφέ μαύρη σταφίδα
  • 1 φλιτζ. του καφέ κουκουνάρι καβουρντισμένο
  • 1 φλιτζ. του τσαγιού μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. του καφέ ρύζι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 10 κόκκους μπαχάρι
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Μείγμα μελιού για το άλειμμα:
  • 1 ποτ. του κρασιού ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 πορτοκάλι
  • 2 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
  1. Σοτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι μέχρι να ροδίσει ελαφρά. Ρίχνετε τον κιμά και σοτάρετε καλά, ανακατεύοντας συνέχεια. Όταν απορροφηθούν τα υγρά σβήνετε με το κρασί και αφήνετε να πάρει μια βράση. Προσθέτετε το αλάτι και τα μπαχαρικά. Ρίχνετε το ρύζι και ανακατεύετε. Προσθέτετε τις σταφίδες, το κουκουνάρι, το κονιάκ και τα κάστανα. Βράζετε μέχρι να εξατμιστεί το οινόπνευμα και χαμηλώνετε τη φωτιά. Ρίχνετε το μαϊντανό. Προσοχή η γέμιση δεν πρέπει να είναι στεγνή. Την αφήνετε να χλιάνει και γεμίζετε τη γαλοπούλα. Ράβετε ερμητικά με βελόνα και κλωστή.
  2. Βάζετε τη γαλοπούλα στο κέντρο του ταψιού και προσθέτετε 1 μεγάλο ποτήρι κόκκινο κρασί και 1 νερό. Αλείφετε τη γαλοπούλα με το μείγμα μελιού, σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και ψήνετε στη μεσαία θέση του φούρνου στους 180°C Αν η γαλοπούλα είναι 5 κιλά θέλει περίπου 4½ ώρες ψήσιμο. Μην παραλείπετε να αλείφετε τη γαλοπούλα σε τακτά χρονικά διαστήματα με το μείγμα μελιού για να ροδοκοκκινίσει και να γίνει τραγανή.

 

loading...

Post Author: Greekouzina

Greekouzina
Παρακαλούμε αν σας άρεσε η συνταγή που διαβάσατε, να την βαθμολογείτε. Έτσι μας βοηθάτε να καταλαβαίνουμε ποιες συνταγές μας προτιμάτε και πως μπορούμε να τις οργανώσουμε καλύτερα. Ακόμη περιμένουμε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας για να γινόμαστε όσο γίνεται καλύτεροι. Με την δική σας συμμετοχή θα τα καταφέρουμε. Σας ευχαριστούμε.

Αφήστε μια απάντηση