Γιαπράκια με μπακαλιάρο
Υλικά
- 1/2 κιλό μπακαλιάρο παστό
- 1 λάχανο μέτριο
- 1/2 φλιτζάνια ρύζι
- 2 ντομάτες ξεφλουδισμένες
- 1/2 φλιτζάνια χυμό λεμονιού
- 1 φλιτζάνια λάδι
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 αυγά
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβετε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον βάζετε σε λεκάνη με νερό για 12 ώρες, αλλάζοντας το νερό πέντε-έξι φορές. Αφαιρείτε το δέρμα και τα κόκαλα. Τον πλένετε καλά και τον στραγγίζετε. Τον κόβετε σε πολύ μικρά κομματάκια και τον βάζετε σε μια λεκάνη. Αφαιρείτε από το λάχανο τα φύλλα. Βάζετε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει, τα ζεματάτε λίγα λίγα και τα στραγγίζετε. Σοτάρετε σε ένα τηγάνι το κρεμμύδι με το μισό λάδι. Ρίχνετε τον μπακαλιάρο, τα ανακατεύετε, προσθέτετε τις ντομάτες τριμμένες, αλάτι, πιπέρι και τα βράζετε για 5 λεπτά. Αφού κρυώσει λίγο το μείγμα, ρίχνετε το ρύζι, το μαϊντανό και ανακατεύετε. Παίρνετε ένα φύλλο λάχανο (αν είναι μεγάλο, το κόβετε στη μέση), βάζετε μία κουταλιές σούπας από το μείγμα και το τυλίγετε σε μακρόστενο γιαπράκι. Συνεχίζετε με τα υπόλοιπα φύλλα και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα σε σειρές. Προσθέτετε ζεστό νερό, το υπόλοιπο λάδι, βάζετε επάνω τους ένα πιάτο (για να μη διαλυθούν στο βράσιμο), σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα σιγοβράζετε. Χτυπάτε τα αυγά, ρίχνετε το χυμό λεμονιού, λίγο ζωμό
- από το φαγητό και περιχύνετε τα γιαπράκια με το αυγολέμονο. Αφήνετε να κρυώσουν λίγο και σερβίρετε.